Curtea Suprema a mentinut sentinta Curtii de Apel Alba, prin care preotul si patru maicute de la Manastirea Tanacu au fost condamnati la inchisoare pentru omorirea Irinei Cornici.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat marti decizia Curtii de Apel Alba, prin care preotul Petru Corogeanu, stareta si cele trei maicute de la Manastirea Tanacu, din judetul Vaslui, au fost condamnati la sapte, respectiv sase si cinci ani de inchisoare, sub acuzatia ca ar fi ucis-o, in iunie 2005, pe tinara Irina Cornici.

Cazul a stirnit in ultimii doi ani numeroase dezbateri. Unele organizatii ale societatii civile sustineau ca Irina Cornici a cazut victima unor ritualuri absurde, de tip medieval, in timp ce Biserica Ortodoxa sustine ca Petru Corogeanu ar fi comis eroarea de a practica exorcismul fara a avea o pregatire duhovniceasca suficienta.

Contactata de Cotidianul, jurnalista Tatiana Niculescu Bran, care a publicat cartea „Spovedanie la Tanacu", o investigatie proprie a evenimentului, a opinat ca Inalta Curte a mentinut sentinta anterioara pentru a nu-si asuma responsabilitatea unei decizii nepopulare. „Nu numai din cercetarile mele, dar si din documentele cuprinse in dosarul penal rezulta ca nu a fost vorba de o crima, ci, mai curind, de un accident. Cauza accidentului este, dupa parerea mea, incompetenta, deopotriva medicala si religioasa", a conchis Bran.

Ea crede ca instantele ar fi putut lua decizia de a-i condamna pe cei cinci in urma presiunilor mediatice, prin faptul ca, „potrivit incadrarii lor juridice (omor cu intentie indirecta - n.red.), ar fi putut sa primeasca o pedeapsa severa, cuprinsa intre 15 si 20 de ani de inchisoare".

Bran a mai observat ca judecatorii Curtii de Apel Alba au avut dubii cu privire la vinovatia preotului si a calugaritelor, fapt pentru care le-a redus pedepsele acordate de Tribunalul Vaslui (Corogeanu - 14 ani de inchisoare, stareta - opt ani, iar cele trei maicute cite cinci ani). Jurnalista are indoieli si in ce priveste competenta acuzarii in domeniul religios, aducind ca argument faptul ca procurorul de sedinta a vorbit in mai multe rinduri de un „ritual de demonizare" in loc de „ritual de exorcizare".

Conform procurorilor, Corogeanu, in complicitate cu stareta Nicoleta Sofia Arcalianu si maicutele Adina Lucia Cepreaga, Simona Birdanas si Elena Otel, ar fi legat-o cu lanturi pe Irina Cornici, fara a-i da timp de trei zile apa si mincare, fapt care ar fi cauzat moartea tinerei.