Distinctie - trei asi ai scenei rasplatiti pentru talent
De ziua lui Caragiale, trei dintre monstrii sacri ai teatrului si filmului romanesc, trei dintre cei care au facut arta adevarata din jocul lor actoricesc au primit titlul
Distinctie - trei asi ai scenei rasplatiti pentru talent
De ziua lui Caragiale, trei dintre monstrii sacri ai teatrului si filmului romanesc, trei dintre cei care au facut arta adevarata din jocul lor actoricesc au primit titlul de Doctor Ho­noris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica. Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinica si Marin Moraru, trei nume de aur ale tea­tru­lui si filmului ro­ma­nesti, absolventi ai sectiei de actorie a UNATC, au invaluit cu distinctia lor o zi speciala pe care, ne­intam­plator, de cinci ani incoace, UNATC o sarbatoreste asa cum se cuvine, fiind ziua in care s-a nascut drama­turgul Ion Luca Caragiale, dar si ziua in care au fost praznuiti Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigo­rie Teologul si Ioan Gura de Aur. LAUDATIO. Acesti trei corifei au pri­mit robe si plachete, rasplatiti, ca de fiecare data cand au bine­cu­van­tat scena cu aparitia lor, cu aplau­­ze ce au durat minute in sir. Inainte de a li se inmana plachetele, ceremonie prezidata de Florin Zamfirescu (aflat, dupa 8 ani, la sfarsitul manda­tului de rector al acestei univer­si­tati), pentru fiecare actor a fost rostit un “laudatio”. Gheorghe Dinica a fost prezentat de Manuela Cernat ca fiind “ti­calosul de serviciu al scenei ro­manesti”, marele Dinica primind cu lacrimi in ochi im­portanta distinctie. “Sunt emo­tio­nat. Imi aduc aminte de studentie si aceasta ce­remonie rascoleste in mine toate aminti­rile tineretii. Este o meserie minunata”. DE VIS. La fel de em­otionat a fost si Marin Moraru, emo­tiile care l-au incercat nela­sandu-l sa spuna decat: “Este o ex­presie onori­fica vizavi de personalitatea ce se vede”. In ceea ce-l priveste pe Victor Reben­giuc, omul care transforma in arta fiecare vorba pe care o rosteste, ras­colind, actorul care a facut arta din fiecare rol pe care l-a avut, numit de regizorul Alexa “identitate distincta si distinsa, umanul definit pe verticala” a spus: “Niciodata n-am visat sa ajung Doctor Honoris Causa, speram sa ajung cel mult 'pacient honoris causa>>. E o incercare grea sa stai sa asculti cum esti laudat, dar am reusit sa o trec. Pana in ultima clipa, sa nu credeti ca stiti totul”, a transmis actorul studentilor UNATC. “Noi slujim arta, nu suntem in slujba nici unei zeitati”, spunea Re­bengiuc. “Ce cred eu despre aceas­ta meserie...” este ca nu se invata, se fu­ra, daca ai dragostea necesara sa o faci”, zicea si Marin Moraru. Cuvintele despre ceea ce a inseamnat si in­seamna actoria au fost, totodata, me­saje adresate si studentilor UNATC, multi dintre ei prezenti la aceasta ceremonie. Ion Cojar, care le-a fost profesor celor trei actori premiati, a spus, la randu-i, ca laureatii sunt expresia unei obsesii pe care a incercat sa o traduca intr-o carte, actoria ca arta autonoma.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.