Valea Prahovei si Brasovul sint destinatiile preferate ale investitorilor de pe piata imobiliara.

Piata imobiliara din zonele montane se remarca mai ales prin tranzactiile cu terenuri si investitii in casele de vacanta. Dinamica tranzactiilor de anul trecut a aratat tendinta conform careia terenurile au devenit tot mai atractive, in special pentru destinatiile rezidentiale, afirma specialistii de la Coldwell Banker Affiliates of Romania, companie de consultanta si brokeraj imobiliar. Zonele cautate cu predilectie de dezvoltatorii de proiecte sint Brasov, Sinaia, Busteni, Poiana Tapului si Predeal.

Ansamblurile rezidentiale noi precum Belleview, Colina Florilor, Piatra Arsa, Kalinderu, Valea Cerbului sau Colina Brazilor sint situate pe Valea Prahovei, o zona turistica in care ansamblurile rezidentiale cu locuinte de vacanta reprezinta investitii sigure atit pentru developeri, cit si pentru cumparatori. In contextul in care numarul capacitatilor de cazare este depasit de afluxul mare de turisti, numerosi investitori si-au manifestat interesul pentru potentialul zonei. „Pretul locuintelor aici a crescut cu circa 10-15% anul trecut, in timp ce terenurile s-au apreciat cu circa 30%, chiar 50%, si se estimeaza ca acest trend sa se mentina si in cursul lui 2008", afirma reprezentantii Coldwell Banker Affiliates of Romania. Potrivit acestora, investitorii analizeaza zone de dezvoltare, unde autoritatile locale au anuntat investitii in infrastructura si unde preturile la terenuri sint deocamdata accesibile.

De asemenea, si judetul Brasov reprezinta o alta zona la mare cautare printre investitorii in astfel de proiecte. Poiana Brasov, dar si alte locuri montane populare precum Predeal, Bran-Moeciu sau Risnov sint in atentia dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale.

„Cererea de terenuri in zona vine in principal din partea investitorilor, fie ca este vorba de investitori de anvergura care dezvolta proiecte mari, fie ca este vorba de micii investitori care construiesc pensiuni, hanuri sau vile pe care le pun in circuitul turistic. Numarul clientilor care construiesc pentru propriul uz este destul de mic", spun cei de la Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Este cunoscut faptul ca, in cazul zonelor montane, casele de vacanta pot fi exploatate tot timpul anului. Prin urmare, Valea Prahovei si judetul Brasov continua sa ramina destinatiile preferate ale romanilor, in ultimii ani constatindu-se o crestere a numarului de pensiuni si de vile construite pentru circuitul turistic.

Preturi in crestere Pe Valea Prahovei, casele vechi pot fi cumparate cu 500-800 de euro/mp, iar apartamentele costa 800-1.000 de euro/mp, in timp ce vilele de lux ajung la pretul de 1.200-1.600 de euro/mp+TVA. Terenurile in zona oscileaza intre 15-35 de euro/mp la periferia statiunii si 100-250 de euro la Poiana Tapului sau Busteni. In Brasov, casele vechi sint ceva mai scumpe. Acestea costa intre 800 si 1.300 de euro/mp, iar apartamentele ajung la 700-1.600 de euro/mp. Vilele lux costa 2.800-3.000 de euro/mp+TVA. La periferia Brasovului, un mp de teren costa 50-100 de euro, in timp ce in zonele semicentrale un mp costa 100-400 de euro/mp+TVA. In Poiana Brasov,un mp de teren ajunge la 400-500 de euro.

Cititi despre piata proprietatilor din Europa pe www.cotidianul.ro/select