VERDICT LA CURTE - Legea Ticu, declarata neconstitutionala
Curtea Constitutionala a decis ieri ca Legea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) este neconstitutionala, admitand exceptia ridicata in procesul Dan V

VERDICT LA CURTE - Legea Ticu, declarata neconstitutionala
Curtea Constitutionala a decis ieri ca Legea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) este neconstitutionala, admitand exceptia ridicata in procesul Dan Voiculescu - CNSAS.

Verdictul dat de Curtea Constitutionala (CC) in cazul Dan Voiculescu versus Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) arunca in aer institutia. "In sedinta din data de 31 ianuarie 2008, Curtea Constitutionala a examinat exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste si a constatat, cu unanimitate de voturi, ca dispozitiile legii, precum si cele ale art. II si art. V din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 16/2006 sunt neconstitutionale'', se arata in comunicatul Curtii Constitutionale. "Decizia, definitiva si general obligatorie, va fi comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului si va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. In cursul zilei de 1 februarie 2008, o data cu transmiterea spre publicare a Deciziei nr. 51 din 31 ianuarie 2008, textul sau integral, cuprinzand motivarea acesteia, urmeaza sa fie afisat pe site-ul Curtii Constitutionale, la rubrica 'Activitate jurisdictionala - Controlul de constitutionalitate. Decizii de admitere. 2008>>'', informeaza CC.

Constitutia stabileste ca de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, deciziile Curtii Constitutionale devin general obligatorii si au putere numai pentru viitor. Tot de la data publicarii curge si termenul de 45 de zile pe care Parlamentul il are la dispozitie pentru corectarea Legii gasite neconstitutionale. In cazul depasirii acestui termen, CNSAS ramane fara nici o baza legala de functionare. Potrivit articolului 147 din Constitutie, "dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei''. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept, prevede legea fundamentala.

ARGUMENTE IN PROCES. La sfarsitul lunii iunie 2007, procesul dintre Dan Voiculescu si CNSAS s-a suspendat, Curtea de Apel Bucuresti dispunand trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala pentru a se pronunta cu privire la exceptiile de neconstitutionalitate invocate in proces. Instanta a admis exceptiile de neconstitutionalitate privind articolele 7 - alineatul 2; 8; 9 - alineatul 1; 11 - alineatele 1 si 2; 15 - alineatul 5 si 16 - alineatele 1 si 3 din Legea CNSAS, respingand exceptiile referitoare la OUG 16/2006 (cea care modifica Legea 187/1999 privind accesul la propriul dosar si desconspirarea securitatii ca politie politica). Anterior, avocatul lui Dan Voiculescu, deputatul PC Sergiu Andon, afirma ca, in cadrul sedintei de judecata, reprezentantul Ministerului Public a fost de acord "in parte'' cu neconstitutionalitatile legislative invocate in acest proces privind contestarea de catre liderul conservator a unei decizii CNSAS, potrivit careia Voiculescu a facut politie politica. Avocatul Sergiu Andon a sustinut ca insasi legea CNSAS lezeaza drepturi constitutionale, intrucat ar trebui sa fie doar o autoritate administrativa autonoma, insa este un organism care isi depaseste atributiile. Sergiu Andon preciza ca Parlamentul nu avea dreptul sa constituie un organism suprastatal, respectiv CNSAS, care nu se incadreaza in separarea puterilor statului si care depaseste cu mult in atributii prevederile Legii privind Arhivele Securitatii. "Legal aceasta institutie ar fi trebuit sa asigure liberul acces al populatiei la dosarele Securitatii, nu sa faca judecati dupa norme proprii cu mecanisme abuzive, practici abuzive si rezultate abuzive'', sustinea Andon. Potrivit acestuia, CNSAS are atributii jurisdictionale mascate, care afecteaza separarea puterilor in stat. Sergiu Andon a mai declarat ca a depus la instanta o adresa prin care arata ca numele de "Felix'' (numele de cod pe care l-ar fi avut Dan Voiculescu - n.r.) a fost folosit in peste 121 de titluri de ziare, astfel fiind incalcat dreptul la imagine al clientului sau.

Dupa verdictul de ieri al CC, Dan Voiculescu a declarat ca "decizia confirma validitatea pozitiilor mele referitoare la activitatea Colegiului. CNSAS nu poate si nu trebuie sa aiba rolul de instanta de judecata ca in acest moment, ci trebuie sa fie un administrator al documentelor existente pentru ca opinia publica sa poata decide in cunostinta de cauza''. "In ceea ce priveste evolutia cazului, eu nu pot decat sa-mi doresc ca acesta sa se clarifice cat mai repede pentru a pune punct daunelor care mi s-au adus atat mie, cat si familiei mele'', a declarat Dan Voiculescu.

REACTII. Deputatul PC Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, ne-a declarat ca: "decizia Curtii Constitutionale confirma faptul ca verdictele CNSAS sunt lipsite de orice suport legal si ca sunt date de o institutie care nu are dreptul sa dea asemenea decizii''. Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS si initiator al legii accesului la arhivele fostei Securitati, spune ca CNSAS va ramane ca institutie, insa ceea ce va fi eliminat este partea care se refera la dreptul de adevar si la informare al cetatenilor, al alegatorilor, referitor la verificarea trecutului magistratilor si al viitorilor parlamentari. "Am fost uimit de decizia Curtii Constitutionale, noi nu avem cale de atac", a spus si presedintele CNSAS, Ladislau Csendes.

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas nu cunoaste motivatia decizei date ieri de judecatorii Curtii, dar faptul ca acestia au declarat o lege intreaga neconstitutionala, inclusiv textele care au modificat-o ulterior, reprezinta "o lovitura data imposturii politice si juridice''. "Hotararea Curtii evident isi produce efectele pentru viitor. Efectele deciziilor emise de o institutie declarata neconstitutionala devin nule'', a spus Bolcas. Presedintele Comisiei juridice a Senatului, udemeristul Peter Eckstein, spune insa ca "pentru ca activitatea CNSAS sa nu fie blocata, este mai indicat ca Executivul sa elaboreze rapid un act normativ care sa asigure functionalitatea institutiei''. Cat priveste verdictele date pana acum de CNSAS, Eckstein spune ca acestea nu vor intra in discutie, avand in vedere ca orice lege dispune pentru viitor, neavand forta retroactiva.

Europarlamentarul PNL Renate Weber s-a declarat surprins de decizia Curtii si prevede "consecinte dramatice''. "Prima consecinta este aceea ca se va produce o discriminare intre cei carora li s-a aplicat aceasta lege, adica toti candidatii la functii publice de la momentul aparitiei legii, si cei care au scapat de obligatia aceasta'', a aratat Weber. In plus, europarlamentarul liberal spune ca legea declarata neconstitutionala acoperea si dreptul fiecaruia de a avea acces la propriul dosar de Securitate, lucru pus de acum sub semnul intrebarii. “Cred ca decizia Curtii este una in care se invoca depasirea separatiei puterilor in stat si ca, prin anumite actiuni si decizii, printr-un anume tip de coroborare de informatii, aceasta institutie depaseste sfera unei institutii subordonate Parlamentului si intra intr-o zona de jurisdictie a puterii executive”, a spus si liderul PSD, Mircea Geoana.
La randul sau, presedintele PDL, Emil Boc, a aratat ca, din punct de vedere legal si constitutional, trebuie ca, dupa decizia Curtii, Parlamentul sa adopte o noua lege, in termen de 45 de zile, pentru ca activitatea CNSAS, ca organism de deconspirare a politiei politice, sa poata continua.

CSM: "Toate actele CNSAS, anulate'' Verdictul CC are efecte colosale. Potrivit presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatoarea Lidia Barbulescu (foto), toate actele care au fost emise de CNSAS de la infiintare pot fi anulate. "Decizia Curtii Constitutionale ne arata ca o asemenea institutie precum CNSAS nu apare in ordinea de drept constitutional a tarii.
Mai sunt si alte institutii neconstitutionale in tara asta si probabil ca le va veni randul'', ne-a declarat ieri presedintele CSM, judecatoarea Lidia Barbulescu. Seful CSM a opinat ca "toate verdictele emise de CNSAS privind colaborarea unor persoane cu Securitate vor fi lovite de nulitate atata vreme cat au fost emise de o institutie care s-a constatat ca a functionat neconstitutional''. Magistratul considera ca "ar fi o greseala sa consideram ca deciziile Curtii Constitutionale sunt valabile numai pentru viitor, pentru ca ele constata o neconstitutionalitate a unei legi ori a unui text de lege si e ca si cum acea lege sau text de lege n-ar fi existat''. "A nu se confunda efectele Deciziei CC cu textele de lege care, modificate, nu retroactiveaza. Deci nu se poate vorbi de neretroactivitatea legii in cazul Deciziei Curtii Constitutionale, deoarece Curtea a constatat ca aceasta institutie (n.r. - CNSAS) a functionat in afara legii fundamentale'', ne-a declarat presedintele CSM. "Daca toata legea a fost declarata neconsitutionala, nu stiu inca daca este asa, atunci, practic, in momentul asta Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii nu mai exista'', ne-a declarat si presedintele Curtii Supreme de Justitie, Nicolae Popa. "Si la noi la instanta avem un proces in care se contesta calitatea unor membri CNSAS, ca nu ar indeplini conditiile prevazute de lege. Decizia CC determina scoaterea acestor procese de pe rol'', a mai spus Nicolae Popa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.