PNDR - Agricultorii bio nu vor beneficia ,in 2008 de pl,a,ti de agro-mediu de la UE
Platile de agro-mediu destinate sprijinirii directe a agricultorilor care trec de la agricultura conventionala la cea organica, dar si cele pentru mentinerea

PNDR - Agricultorii bio nu vor beneficia ,in 2008 de pl,a,ti de agro-mediu de la UE
Platile de agro-mediu destinate sprijinirii directe a agricultorilor care trec de la agricultura conventionala la cea organica, dar si cele pentru mentinerea productiei bio au fost scoase din Programul National de Dezvoltare Rurala. Ministerul Agriculturii da asigurari ca este vorba doar despre o amanare, timp in care fermierii bio vor fi sprijiniti de la bugetul de stat.

Ultima versiune a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) trimisa in decembrie 2007 la Comisia Europeana nu mai cuprinde platile de agro-mediu destinate agriculturii ecologice. Aceasta submasura era cuprinsa in varianta din 28 iunie 2007 a PNDR. Concret, este vorba despre sprijinul direct (un fel de plati directe la hectar), din fonduri europene, destinat agricultorilor si crescatorilor de animale aflati in perioada de conversie - de la modul conventional de productie la cel ecologic -, dar si de plati directe compensatorii pentru cei care au deja certificare bio. Potrivit PNDR, varianta iunie 2007, submasura Agricultura Organica era creata "pentru sprijinirea conversiei la productia ecologica si a mentinerii productiei ecologice vegetale si animaliere certificate in Romania, in conformitate cu Regulamentul nr. 2029/91 si regulamentele de modificare a acestuia". Pentru aceasta, Ministerul Agriculturii propunea Bruxelles-ului sa finanteze conversia la agricultura bio cu sume de 131-316 euro/ha anual, iar mentinerea culturilor organice, cu 94-188 euro/ha/an, timp de cinci ani.

SUPARARE. "Aceasta forma de sprijin a disparut pur si simplu din ultima varianta a PNDR-ului trimisa la Bruxelles. Nu stim de ce s-a luat aceasta decizie, insa un astfel de sprijin si-a dovedit eficienta in tari membre mai vechi. De exemplu, datorita acestor plati, in Italia agricultura ecologica a avut o crestere impresionanta, de la 4% la aproape 11% din suprafata", a declarat Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica. El si-a exprimat ingrijorarea ca nu cumva eliminarea acestui sprijin sa-i descurajeze pe cei care vor sa intre in familia bio. Si asta deoarece costurile de productie sunt mult mai mari in sistemul ecologic comparativ cu cel clasic, iar productiile, mai mici. Iar perioada de conversie este, practic, cea mai dificila, pentru ca, desi lucreaza dupa rigorile bio, agricultorii nu-si pot vinde recoltele ca organice, ci ca produse conventionale, deci la un pret mai mic.

EXPLICATIE. Oficialii Ministerului Agriculturii dau insa asigurari ca nu s-a renuntat la aceasta forma de sprijin, ci a fost doar "un pic amanata". "Deoarece nu am reusit sa ajungem inca la o varianta comuna cu Bruxellesul, am preferat sa amanam aplicarea acestor masuri, ca sa obtinem avizarea PNDR cat mai repede. Ulterior o sa reluam negocierile pe acest subiect", a declarat Viviana Vasile, director general in Ministerul Agriculturii. Ea a explicat ca, in timpul discutiilor de principiu, reprezentantii comisiei au fost de acord cu sprijinul pentru perioada de conversie, insa nu si cu cel pentru perioada postconversie. Pentru a nu se taragana aprobarea intregului program din aceasta cauza, Bucurestiul a ales sa scoata momentan din discutie aceasta forma de sprijin. "Domnul ministru va decide cand vom relua negocierile. Se poate ca acest pachet sa se aplice chiar de anul viitor", a precizat Vasile. Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, da asigurari ca agricultorii eco nu vor ramane de izbeliste. "Chiar in aceste zile lucram la acest lucru. Vrem sa vedem ce fel de plati la putem da de la bugetul de stat, pe schema ajutorului de stat convenita cu cei de la comisie", a declarat Ciolos. Pana se lamureste problema cu spijinul direct, o data cu aprobarea PNDR, agricultorii ecologici vor putea depune proiecte de investitii pentru accesarea fondurilor europene destinate dezvoltarii rurale.

Valoarea platilor propuse Potrivit variantei initiale a PNDR, Ministerul Agriculturii propunea o finantare din fonduri europene in valoare de 131 euro/ha/an pentru conversiunea culturilor pe teren arabil. Pentru pasuni permanente in conversiune, sprijinul cerut era de 149 euro/ha/an, pentru culturi legumicole in conversiune de 232 euro/ha/an, pentru plante medicinale si aromatice - 214 euro/ha/an, iar pentru vii si livezi in conversiune - 316 euro/ha/an. Perioada de conversiune este de doi ani pentru culturile de camp anuale, trei ani pentru culturile perene si plantatii si de doi ani pentru pajisti si culturi furajere. Pentru mentinerea culturilor arabile organice certificate, sprijinul cerut de la UE se ridica la 94 euro/ha/an, pentru pajisti bio certificate - 112 euro/ha/an, pentru culturile legumicole eco - 188 euro/ha/an, pentru plante aromatice si medicinale - 160 euro/ha/an, iar pentru livezi si vii ecologice - 170 euro/ha/an. Pentru a beneficia de acesti bani, aplicantii trebuie sa fie inregistrati ca producatori in agricultura ecologica, sa aiba un contract cu un organism de certificare, iar terenul eligibil sa continue sa fie inregistrat la organismul de certificare timp de cinci ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.