Leasingul auto se apropie de maturitate, in timp ce leasingul pentru echipamente si imobiliar sunt in plina dezvoltare
Piata va mai creste 3-5 ani, apoi se stabilizeazaLa finalul anului trecut, ALB a publicat o analiza a pietei leasingului care
Leasingul auto se apropie de maturitate, in timp ce leasingul pentru echipamente si imobiliar sunt in plina dezvoltare
Piata va mai creste 3-5 ani, apoi se stabilizeazaLa finalul anului trecut, ALB a publicat o analiza a pietei leasingului care a dezvaluit noi tendinte ale pietei, dupa ce in ultimii acestea au fost supuse unor schimbari majore legislative si strategice. In urma analizei activitatii membrilor asociatiei, se constata un ritm de crestere accelerat al pietei de leasing in ansamblu si chiar de doua ori mai mare al companiilor membre ale asociatiei. Operatorii de profil anticipeaza inca trei-cinci ani de crestere sustinuta a cererii pentru intreaga piata romaneasca. Dominata de segmentul auto, piata leasingului incepe sa faca loc si finantarilor pentru echipamente sau sectorului imobiliar. Dupa ce in 2003 a atins o cota maxima de 88%, in 2006 a ajuns la 64% din totalul finantarilor in vederea achizitiei unei masini.
In schimb, leasingul operational pentru achizitia de echipamente a crescut de la 11% in 2003 pana la 20% in 2006, rezultat al planurilor de investitii ale companiilor romanesti, eventual ajutate cu fonduri structurale. Anul trecut poate fi catracterizat ca anul in care a avut loc dezvoltarea leasingului imobiliar, care de la 1% in 2003 din totalul finantarilor in leasing acordate a ajuns sa reprezinte 8% la jumatatea anului 2006.
EFG Leasing SA a anuntat ca a inregistrat o valoare a bunurilor finantate de 145 milioane euro in 2007, in crestere cu aproape 70% fata de anul anterior, in special datorita dezvoltarii pe sectoarele de echipamente si imobiliar. EFG Leasing SA, membra a grupului elen EFG Eurobank, afisase in 2006 o valoare a bunurilor finantate de 87 milioane euro. In 2008, compania vrea sa incheie 4.000 - 4.500 de contracte noi, in conditiile in care in 2007 a incheiat circa 2.000 de contracte. Sorin Manolescu a spus ca intentioneaza sa extinda activitatea companiei si pe segementul de retail, care ar reprezenta aproximativ 50 milioane euro din totalul de 300 milioane euro valoare bunuri finantate in acest an, potrivit estimarilor pentru 2008. Spre deosebire de anul trecut, intentionam sa crestem cu cate 5% pe segmentul de imobiliare si echipamente si sa reducem ponderea pe segmentul de vehicule cu 7%", a mai spus Manolescu.
Şi Volksbank Leasing a anuntat rezultate pentru primele noua luni ale anului 2007. Acesta a inregistrat un profit net de 7,6 milioane de euro, in crestere cu 45% comparativ cu rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Directorul executiv al VB Leasing, Peter Demmer, a declarat ca aceasta crestere se datoreaza politicii actionarilor de reinvestire a profitului obtinut. Compania a acordat finantari de 155 de milioane de euro in primele noua luni ale anului, in crestere cu 23% fata de acelasi interval al anului trecut. In lunile urmatoare, compania vrea sa dezvolte sectoarele de finantare a vehiculelor comerciale si a echipamentelor, astfel incat cele doua segmente sa ajunga la o pondere de 50% in portofoliu.Piata de leasing din Romania ar putea creste cu circa 25% fata de 2007Piata de leasing va depasi cu putin valoarea de 5 miliarde euro in 2008, in crestere cu circa 25-35% fata de 2007, in conditiile in care piata a ajuns anul trecut la 4,2 miliarde euro.
Pe un orizont de trei-cinci ani, piata incepe sa se stabilizeze si va creste intr-un ritm mai temperat, de la 20% spre 10%.
"Deja segmentul de autovehicule din piata a inceput sa scada, mai e loc pentru echipamente si imobiliare, precum si pentru anumite nise specializate, cum sunt cele de echipamente medicale si IT.
Segmentul de imobiliare ar putea sa se dubleze in urmatorii doi sau trei ani, pana la 12-15%, de la 8% in 2007, deoarece se construieste si se va construi mult", a explicat Sorin Manolescu, directorul general EFG Leasing intr-un interviu pentru NewsIn.
Piata de leasing din Romania s-a aliniat, in mare parte, legislatiei europene, insa fiscalitatea ar putea lua in calcul mai mult acest sector de activitate, avand in vedere ca leasing - ul este o forma de finantare in special a investititiilor."In Romania, leasingul este inteles, in mare parte, ca o forma de finantare similara creditului, ceea ce-i reduce din eficacitate", precizeaza directorul general al EFG Leasing, Sorin Manolescu


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.