Comisia a declansat o ancheta preliminaraIn urma solicitarii facute de Curierul National, catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cu privire la neregulile semnalate in cazul tranzactiilor dintre Biofarm si SIF, reprezentantii institutiei ne-au informat ca au declansat o analiza ampla in acest sens. Din acest motiv, comentariile si constatarile arbitrului pietei de capital vor fi comunicate in momentul in care se va incheia ancheta si se va ajunge la o concluzie.
Va reamintim ca in editia de ieri a ziarului am semnalat nereguli privind activitatea Biofarm pe piete de capital.
Desi nu exista reglementari care sa interzica astfel de operatiuni, din luna noiembrie s-au notificat zeci de tranzactii de cumparare de actiuni la SIF1, 2 sau 5, companii care de altfel se afla in actionariatul producatorului de produse farmaceutice. Cea mai importanta problema este aceea ca, la finalul lunii noiembrie, compania a finalizat o majorare de capital social, al carei scop nu a fost mentionat in informari. Suspiciunile ca banii au fost folositi pentru investitiile in Bursa sunt cu atat mai acute cu cat reprezentantii companiei nu au clarificat exact raspunsul la aceasta intrebare.
Conform unei analize publicate pe site-ul Prime Transaction, din 21 noiembrie 2007 si pana pe 9 ianuarie 2007, Biofarm a cumparat 4 mil. de actiuni SIF Oltenia, cu o valoare totala de 17,3 mil. lei. De asemenea, emitentul a mai achizitionat 0,49% din capitalul SIF Moldova, pentru aproximativ 8 mil. lei si 1,7 mil. de titluri SIF1, investind 6 mil. lei in acest emitent. Dupa aproape 3 luni de la primele achizitii, investitiile companiei Biofarm in Societatile de Investitii Financiare au suferit o pierdere medie de 17,5%, arata datele publicate de Prime Transaction. Cea mai mare pierdere a fost pe SIF1, de circa 20%. Astfel, suma totala s-a micsorat cu 5,6 mil. lei (plus comisioanele si alte costuri).