PRECAUTIE - Incercati sa consumati produse cat mai bine igienizate!
Alimentele care nu sunt spalate corespunzator pot fi extrem de nocive organismului nostru, mai ales daca avem un sistem imunitar scazut. Bolile care rezulta din aceasta negl

PRECAUTIE - Incercati sa consumati produse cat mai bine igienizate!
Alimentele care nu sunt spalate corespunzator pot fi extrem de nocive organismului nostru, mai ales daca avem un sistem imunitar scazut. Bolile care rezulta din aceasta neglijenta sunt fatale uneori.

Produsele alimentare care sunt infectate cu bacteria Listeria monocytogenes pot fi extrem de nocive pentru organismul uman, in special pentru cel al femeilor insarcinate, al nou-nascutilor si al persoanelor cu varste de peste 60 de ani, care au un sistem imunitar scazut. La adultii sanatosi, boala este asemanatoare cu o viroza respiratorie. Alarmata de numarul de persoane tot mai mare care au de suferit de pe urma acestei bacterii, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), la cererea Comisiei Europene, a dat publicitatii un raport care contine cateva sfaturi in ceea ce priveste evitarea infestarii cu aceasta bacterie.

PROVENIENTA. Listeria monocytogenes se gaseste cel mai frecvent in produsele gata preparate, adica cele scoase pe piata direct pentru consumul uman, fara a mai necesita trecerea printr-un proces de preparare, de eliminare sau de reducere a nivelului acceptabil de microorganisme. Dintre acestea enumeram produsele din carne de pui, peste, laptele nepasteurizat, branza, fructele, legumele sau sandvisurile. De retinut este ca mancarurile reincalzite pot elimina orice bacterie existenta in alimente. Daca acest lucru nu se poate, nu le consumati.

De aparitia acestei bacterii sunt legati direct factori ca tipul de ambalaj al produsului, practicile prepararii (de exemplu, taierea in felii cat mai subtiri a carnii), temperatura la care se depoziteaza, modalitatea de aranjare pe raft, tinandu-se cont de durata de valabilitate, adica incercarea pe cat posibil ca produsele care expira cel mai repede sa fie amplasate cat mai aproape de consumator. Lipsa de experienta si de educatie a personalului care se ocupa de manevrarea produselor alimentare poate duce la aparitia listeriozei, spun medicii Lianou si Sofos intr-un studiu publicat in 2007. Subcomitetul de Sanatate Publica Veterinara (SCVPH) al UE a stabilit ca aceasta bacterie apare inca din timpul procesului de obtinere a produsului datorita mediului in care alimentul se prepara, iar acest lucru a fost confirmat de zecile de studii efectuate pana acum, la care s-au folosit metode moleculare specifice.

FACTORI. Temperatura este cel mai important factor care determina dezvoltarea bacteriei in alimente. Informatiile detaliate legate de lantul frigorific reprezinta o conditie necesara pentru a evita riscurile aparute o data cu aparitia bacteriei in produsele gata preparate, exceptie facand produsele care sunt supuse unor schimbari de temperatura, mult mai scazuta. Este foarte cunoscut faptul ca primul pas din cadrul procesului de productie este cel mai important, dar, de cele mai multe ori in unele centre de vanzare cu amanuntul, lazile frigorifice si frigiderele sunt mai putin supravegheate. Chiar si acasa trebuie sa verificam respectarea lantului frigorific. Sarcina controlarii temperaturii pe durata transportului, a depozitarii si a vanzarii cu amanuntul ii revine de obicei comerciantului, si nu producatorului, in timp ce aceea a frigiderului din gospodaria proprie depinde de sarguinta consumatorului. Produsele gata preparate pot petrece o buna parte de timp mai degraba intr-un frigider domestic, decat intr-o combina frigorifica, acest lucru datorandu-se temperaturii mult mai adecvate. Perioada de mentinere a produselor intr-o astfel de combina este limitata in Europa


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.