ANRE a hotarat cresterea pretului gazelor naturale pentru consumator cu 8,5%
Din februarie vom asista la scumpiri in lantScumpirea gazelor cu pana la 10% s-a concretizat ieri, prin anuntarea de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in
ANRE a hotarat cresterea pretului gazelor naturale pentru consumator cu 8,5%
Din februarie vom asista la scumpiri in lantScumpirea gazelor cu pana la 10% s-a concretizat ieri, prin anuntarea de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a majorarii gazelor naturale la consumator cu 8,5% de la 1 februarie, iar pretul gazelor din productia interna va urca cu 5% la 495 lei/mia mc. Principalele cauze ale acestor cresteri sunt majorarea pretului la gazele din import cu 7% si ajustarea tarifelor de distributie.
Potrivit unor surse apropiate ANRE, cea mai mare influenta asupra pretului final la populatie, respectiv 5% din cresterea de 8,5%, o are majorarea tarifului de distributie pentru E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud, in timp 1,5% reprezinta cresterea pretului gazelor din productia interna asigurate de Petrom si Romgaz. Restul de 2% este aportul cresterii preturilor la gazele importate.
Preturile la gazele naturale sunt diferite pentru clientii celor doi mari distribuitori si furnizori, respectiv Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania. In urma ajustarii realizate de ANRE, clientii Distrigaz Sud vor plati, pentru un consum anual de 2.400 metri cubi, suma de 989,55 lei/1.000 metri cubi, in timp ce E.ON Gaz Romania va percepe clientilor sai din aceeasi categorie de consum 983,1 lei/1.000 metri cubi, conform comunicatului ANRE.
Fata de pretul productiei interne din al patrulea trimestru al 2007, de 470 lei/1.000 mc, pretul recomandat de ANRE pentru perioada imediat urmatoare este de 495 lei/mia mc, ceea ce reprezinta o ajustare de 5%, in consens cu procesul de liberalizare a pietei interne a gazelor naturale. "Pentru a asigura suportabilitatea pretului, sumele suplimentare colectate de catre producatori ca urmare a acestei cresteri vor fi dirijate catre fondul social, acest lucru fiind stabilit in discutiile cu prim- ministrul, Calin Popescu Tariceanu. In perioada urmatoare, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor vor stabili procedurile necesare pentru implementarea acestui angajament", precizeaza ANRE. Reprezentantii Autoritatii apreciaza ca ajustarea pretului la consumator de la 1 februarie 2008 reprezinta o solutie acceptabila, care are in vedere protejarea consumatorilor de gaze naturale si estimeaza ca, in aceste conditii, pentru cel de-al doilea trimestru nu sunt de asteptat noi cresteri de preturi. Totusi, in functie de evolutia pretului de import, ANRE va analiza necesitatea unor eventuale ajustari de preturi in ultimele doua semestre ale anului.Costul produselor alimentare ar putea creste cu 20%Din cauza majorarii tarifului la gaze, deprecierii leului sau a costurilor pentru materia prima utilizata in industria alimentara, pretul produselor alimentare vor creste cu pana la 20% din luna martie, a declarat pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu. "Majorarea cu 8,5% a gazelor naturale are o influenta de pana la 7% in pretul produselor alimentare, iar ponderea variaza in functie de gradul de utilizare in procesul tehnologic. Sunt sectoare, cum ar fi panificatia sau industria zaharului, unde gazele sunt utilizate mai mult sau, din contra, industria carnii, unde gazele au o pondere mai mica", a spus acesta.
"Inca din 1 februarie, produsele alimentare se vor scumpi, iar din martie vor exploda.
In acest moment, totul depinde de politica de preturi a fiecarei societati comerciale, in functie de puterea economica pe care o are. Pe de alta parte, conteaza si stocurile de materie prima, pentru ca, dupa epuizarea acestora, importurile vor creste, iar agentul economic va pierde din cauza deprecierii leului", a mentionat Dragos Frumosu.Marea victima a ANRE - paineaPresedintele patronatului din industria de panificatie ANAMOB, Viorel Marin a declarat ca producatorii din sector cauta solutii pentru a rezista pe piata. "Nu toti producatorii isi permit sa scumpeasca painea, pentru ca exista riscul ca, in functie de piata, sa ramana cu marfa nevanduta.
Insa, alta varianta nu au, pentru ca majorarea preturilor la gaze reprezinta bomboana pe coliva, dupa pretul materiei prime. In acest context, nu este exclus ca in scurt timp sa ne confruntam cu fenomene de blocaj in sectorul de morarit si panificatie", a spus Viorel Marin. Unica solutie pentru iesirea din situatia de criza este reducerea TVA pentru paine si pentru faina.
"Guvernantii trebuie sa inteleaga ca reducerea TVA este singura solutie. Trebuie sa ne uitam la tari ca Franta sau Germania, unde TVA este intre 0-5 %.
Alaturi de reducerea TVA, ar trebui identificate metode pentru limitarea adaosului comercial practicat in magazine. Noi ne luptam sa ajungem pe rafturile magazinelor, insa comerciantii adauga pana la 0,2 lei pentru fiecare paine", a explicat Viorel Marin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.