CUTREMUR
Ieri, cu putin inainte de ora 16:00 s-a inregistrat in Vrancea, la 150 km adancime un cutremur de 4,2 grade pe scara Richter. Nu este singura activitate seismica din ultimele 36 de ore, in aceeasi zona inregistrandu-se mai multe
CUTREMUR
Ieri, cu putin inainte de ora 16:00 s-a inregistrat in Vrancea, la 150 km adancime un cutremur de 4,2 grade pe scara Richter. Nu este singura activitate seismica din ultimele 36 de ore, in aceeasi zona inregistrandu-se mai multe miscari tectonice de magnitudine mica. Gheor­ghe Marmureanu (foto), directorul Institutului de Fizica a Pamantului, spune ca nu trebuie sa ne fie teama de aceasta activitate tectonica, deoarece este ceva absolut normal. Specialistul spune ca pana in 2012 nu va fi nici un cutremur devastator. CAUZE. Vrancea se afla la confluenta a doua blocuri tectonice, iar cutremurele se produc atunci cand energia atinge in aceasta zona o stare criti­ca. “Acolo nu exista falii. Noi nu avem un tip tectonic precum cel din Turcia sau Bulgaria'', explica Marmureanu. Din acest motiv nu se poate spune ca zona se detensioneaza datorita unui numar mai mare de cutremure cu magnitudine mai mica, asa cum se obisnuieste sa se explice. Dar nici nu se pune problema unui cutremur catastrofal in urmatorii ani la noi, spun specialistii. “Sistemul tectonic indoaustralian actioneaza puternic pe partea de est a Asiei, iar, in ultimii doi ani, intreaga energie este concentrata in aceasta parte a lumii. Sunt si cutremure mari care nu au nici o importanta'', explica Gheorhge Marmureanu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.