Flavus Investitii a primit cadou 1.200.000 de euro de la Uzina de Tractoare Brasov pentru o obligatie de plata care se prescrisese. La doua luni de la expirarea termenului-limita de efectuare a platii, Flavus Investitii a executat o garantie pe care
Flavus Investitii a primit cadou 1.200.000 de euro de la Uzina de Tractoare Brasov pentru o obligatie de plata care se prescrisese. La doua luni de la expirarea termenului-limita de efectuare a platii, Flavus Investitii a executat o garantie pe care o prevazuse contractul de vånzare-cumparare a uzinei brasovene. Locuitorii orasului Brasov ar putea ramåne fara caldura in plina iarna pentru ca CET Brasov a intrat in faliment pentru o datorie de 3,8 milioane de lei. Tractorul datora CET Brasov 4 milioane de lei, dar aceasta suma a fost virata ilegal catre Flavus Investitii.

Flavus Investitii, firma care a cumparat Tractorul Brasov, nu avea, la momentul in care a fost desemnat ca fiind “cel mai bun ofertant”, banii necesari efectuarii platii, chiar asa, diminuata fata de valoarea reala a uzinei brasovene. Dupa cum aratam in editiile noastre anterioare, offshore-ul cipriot a imprumutat, cu o saptamana inainte de momentul in care trebuia efectuata plata, jumatate din suma necesara de la un fond de investitii britanic. Dupa cum aratam, miza acestei afaceri nu este, in orice caz, fabrica de tractoare in sine, ci terenul pe care il ocu pa aceasta. In contractul de vanzare-cumparare a activelor, suprafata de 1.266.252,10 este mentionata ca fiind obiect al tranzactiei. Suprafata in cauza este inscrisa in Cartea Funciara.

Garantia
Contractul de vanzare-cumparare incheiat intre cele doua parti mentioneaza faptul ca “Certificatul de Atestare a Dreptului de Proprietate a terenurilor instrainate de Vanzator (UTB SA), conform contractelor de vanzare-cumparare si protocoalelor de transfer prevazute in Anexa 14, rezulta o suprafata de 1.237.611,3 metri patrati”. Aceasta diferenta, de aproximativ 28.000 de metri patrati, a constituit, conform contractului semnat de cele doua parti, obiectul unei “Garantii”, stabilita la 1,2 milioane de euro. Valoarea acestei garantii a fost stabilita inmultind suprafata de 20.000 de metri cu 60 (euro/mp). Ea urma sa fie retinuta “de la distributia catre creditori pana la finalizarea masuratorilor, dar nu mai tarziu de 60 de zile de la data transferului de proprietate asupra Activului, cand fie va despagubi cumparatorul pentru diferenta negativa rezultata prin masuratori prin inmultirea diferentei negative cu pretul de 60 de euro/mp, fie va distribui catre creditori garantia sau diferenta ramasa in urma despagubirii cumparatorului”. Data fiind diferenta de peste 20.000 de metri ce rezulta din cele doua documente mentionate, existenta unei astfel de clauze este absolut fireasca. Contractul de vanzare a activelor UTB a fost incheiat in data de 19 iulie 2007. De la aceasta data incep sa “curga” cele 60 de zile de gratie, termenul-limita fiind cel de 16 septembrie 2007.

Cadoul
Pana la aceasta data, noul proprietar trebuia sa masoare terenul platformei industriale Tractorul pentru a vedea daca suprafata reala corespunde celei stipulate in contract. In caz contrar, trebuia sa primeasca inapoi cei 1.200.000 de euro platiti in plus. In cazul in care suprafata se dovedea a fi de 126 de hectare, aceeasi cu cea din actul de vanzare, banii urmau sa fie distribuiti catre creditori, dintre care numai statul roman sta “la coada” pentru a recupera cele 193 de milioane de euro datorati de UTB. Conform prevederilor contractuale, daca Flavus ar fi terminat masuratorile dupa aceasta data si ar fi constatat ca a platit pentru 126 de hectare, dar ca, in realitate, a primit numai 123, pierdea cei 1,2 milioane de euro.

Numai ca cele 60 de zile au trecut fara ca Flavus sa se incadreze in termenul prevazut in contract. In consecinta, obligativitatea efectuarii platii sumei de 1.200.000 de euro, retinuti cu titlu de garantie, incetase odata cu trecerea acestei perioade.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.