AFACEREA TUNARI - Padurea are 1.000 de hectare. 70 de hectare sunt tinta afacerilor imobiliare
La 5 mai 1862, la ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se infiinta Societatea de dare la semn din Bucuresti. Peste ani, Federatia Romana de T

AFACEREA TUNARI - Padurea are 1.000 de hectare. 70 de hectare sunt tinta afacerilor imobiliare
La 5 mai 1862, la ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se infiinta Societatea de dare la semn din Bucuresti. Peste ani, Federatia Romana de Tir - mostenitoarea celei infiintate de Cuza - s-a pomenit cu o suprafata de teren in Padurea Baneasa care valoreaza o imensa avere, ravnita de multi afaceristi. Ocaua dreptatii lui Cuza s-a transformat in tentativele de furaciune ale urmasilor celui mai drept dintre conducatorii pe care i-a avut aceasta natie.

Aflate in plina expansiune de dezvoltare a proiectelor rezidentiale, firmele imobiliare au pus ochii pe cea mai mare reduta verde pe care Capitala o mai are, Padurea Baneasa. Cele 966 de hectare de teren valoreaza atat de multi bani incat romanului de rand ii este si frica sa pronunte suma. Asta nu ii impiedica absolut deloc pe cativa baieti descurcareti, cu multi bani si relatii, sa isi faca de cap pe un teren despre care reprezinta un adevarat bun national. 40 de miliarde de euro, conform calculelor noastre, este cifra celei mai mari afaceri imobiliare care sta sa demareze in Romania.

TINTE. O buna parte din aceasta halca verde este trecuta in proprietatea individuala. Oamenii si-au castigat dreptul o data cu "ruperea" actelor de nationalizare ale averilor confiscate de comunisti. O alta mare parte este trecuta in patrimoniul Ocolului Silvic, prin Unitatea de Productie II Baneasa, o alta felie o detine Federatia Romana de Tir Sportiv, si o alta - Gradina Zoologica. Pentru ca afacerea sa demareze era nevoie ca proprietarii de mici suprafete
sa-si vanda terenurile. Iar cei care nu doreau sa fie determinati sa o faca. Apoi, ca treaba sa fie oabla, ochiul intreprinzatorului se indreapta catre parcelele mari, omogene. Restul terenului ramane verde. Motivul este simplu: autoritatile nu vor elibera niciodata, brusc, certificate de urbanism pentru suprafete imense din zone verzi. In plus, actualul proprietar nu este dispus sa instraineze din suprafata atat timp cat nu creste pretul terenului. Si asta nu se poate face decat daca se construieste. Cele mai importante si mai accesibile zone de interes pentru constructori le reprezinta Poligonul Tunari si Gradina Zoologica. Suprafata expusa riscului de defrisare si constructie este de 32 de hectare de padure. Valoreaza circa 97 de milioane de euro.

OCAUA LUI CUZA. 66 de hectare este suprafata totala a Poligonului Tunari. Aici, de ani in sir, se pregatesc sportivii loturilor nationale de tir. 2008 pare a fi ultimul an in care padurea va mai tremura de la zgomotul impuscaturilor. De ce? Executia silita a poligonului a inceput. Drujbele, sub pretextul intineririi padurii, doboara copacii fara mila. Soaptele plecate din gura oamenilor ne indica faptul ca "aici nu se va mai face sport. Aici se vor construi vile pentru cei cu bani". Chiar daca pare paradoxal, Poligonul Tunari poate fi luat, pe bucati, din gestiunea FRT. De ce paradoxal? Pentru ca in urma cu mai de un secol, un domnitor, pe numele lui Alexandru Ioan Cuza, punea bazele primei federatii a unui sport in Romania, dar ii punea in carca o situatie care peste ani avea sa dea batai de cap tuturor. Societatea de dare la semn din Bucuresti, denumirea actualei FR Tir, a primit cu aceasta ocazie si un teren, numit generic "Cuibul cu barza", amplasat intre Strada Berzei si Parcul Cismigiu. Prin Inaltul Decret Domnesc de la 1900, terenul respectiv a trecut in proprietatea Primariei Bucuresti, care, in contrapartida, i-a acordat 65 de hectare in Padurea Baneasa. Posesia avea sa fie reconfirmata prin Legea din 6 aprilie 1924, dar si prin Inaltul Decret Regal cu numarul 1626, din septembrie 1944, al Regelui Mihai. In anii 2000 si 2002, proprietatea FR Tir a fost din nou intarita prin diferite hotarari de guvern. Ultima, sub semnatura prim-ministrului Adrian Nastase si a ministrului Sportului, Georgiu Gingaras, a trecut pentru o perioada de 49 de ani in administrarea FR Tir baza din Baneasa. In urma cu doi ani, Directia Silvica Bucuresti se trezeste ca ar fi proprietara de drept a sapte loturi, in suprafata totala de 11,7 hectare din patrimoniul Poligonului. "Toate parcelele revendicate sunt in evidenta cu titlul de proprietate a statului in aranjamentul Ocolului Silvic. Actele se pierd in negura timpului, cele mai recente fiind din 1930. Pentru toate suntem in litigii si consideram ca meciul dintre noi si FR Tir nu s-a incheiat, deoarece ele sunt ocupate abuziv, netransate si fara obladuiala legiuitorului", sustine Emilian Balea, purtator de cuvant al Ocolului Silvic Bucuresti. Mergand pe sirul evenimentelor vom observa ca ocaua dreptatii lui Cuza s-a intors invers si imparte totul dupa interesul financiar.

ZONA VERDE. Chiar daca Octavian Belu, presedintele ANS, sustine ca "nu s-a facut nici un fel de presiune legata de terenul din Baneasa", realitatea sta nitel altfel. Sub masca unui raport facut de KVB Economic, care ii are ca actionari pe Sulfina Barbu - fost ministru al Mediului, si pe Silvian Ionescu - fost comisar general al Garzii de Mediu, se recomanda "defrisarea a 10-15 hectare care ar fi in avantajul mediului". Zis si facut. Drujbarii de la Ocolul Silvic isi intra in paine si se apuca zelos sa defriseze copacii marcati si nemarcati din Gradina Zoologica, Poligonul Tunari si Padurea Baneasa. Calea spre afacerea cu vile rezidentiale este deschisa. Ocolul Silvic sustine ca totul este legal. FR Tir nu neaga dreptul Ocolului de a face intinerirea, numai ca suspiciunea aparitiei cartierului de vile din Zona verde da frisoane. "Noi suntem proprietari aici pentru o perioada de 49 de ani. Numai ca suprafata de teren pe care o avem in administrare are niste probleme. In sensul ca nu ne cunoastem vecinii. Deci nu putem face intabularea. Adica, acum suntem, conform cantecului... in padure la Baneasa... Eu nu vreau sa par rautacios, dar imi pun o intrebare: Daca s-au apucat sa curete padurea, de ce nu o fac si in locul unde avem suprafata de tragere. Pentru ca acolo sportivii au dificultati din cauza copacilor in desfasurarea antrenamentelor", spune Dan Popa - secretar general al FR Tir.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.