Bucuria vacantei intersemestriale nu le va mai fi umbrita elevilor cu neplacutele teme obligatorii, devenite in anii trecuti o practica obisnuita pentru profesori.
Cel putin in Bucuresti, Inspectoratul Scolar (ISMB) a luat aceasta decizie inca
Bucuria vacantei intersemestriale nu le va mai fi umbrita elevilor cu neplacutele teme obligatorii, devenite in anii trecuti o practica obisnuita pentru profesori.
Cel putin in Bucuresti, Inspectoratul Scolar (ISMB) a luat aceasta decizie inca dinaintea vacantei de iarna, cand scolarii au fost liberi trei saptamani. Dar cum era de asteptat, nu toti dascalii au acceptat ideea, mai ales cei de la clasele a XII-a, care ii pregatesc pe liceeni pentru examenul de bacalaureat. Initiativa ramane, insa, laudabila, iar daca va fi respectata macar de jumatate dintre profesori, in cativa ani va deveni lege nescrisa, asa cum ar fi dealtfel normal.
Trebuie stiut ca programul elevilor este extrem de incarcat. Cei mai multi au la scoala minim 6 ore, iar temele pentru acasa le mai ocupa intre 2-4 ore. Astfel, ei invata cam 8-10 ore in fiecare dintre cele cinci zile de scoala pe care le au saptamanal. In ciuda argumentelor perimate, gen "ce de carte invatam noi pe vremea noastra, si nu ne-am plans", preocuparile de astazi ale tinerilor sunt incomparabil mai multe si mai diverse. In plus, exista presiunea generata de examenele pe care le modifica an de an Ministerul Educatiei, la care se adauga stresul din partea parintilor, dezorientati si ei.
In concluzie, o pauza de invatat nu poate fi decat binevenita, mai ales cand este inlocuita cu un program inteligent intocmit de profesori si parinti.
Recomandari de sus
Conducerea ISMB recomanda pentru aceasta perioada repetarea sau invatarea de poezii si cantece din literatura pentru copii, realizarea de colaje, participarea la activitati casnice, participarea la spectacole pentru copii, vizualizarea de desene animate nonagresive, dansuri, jocuri diverse.
Pentru invatamantul primar, conducerea institutiei recomanda scrierea unor litere invatate pe diverse suporturi, audierea unor concerte de muzica adecvate varstei, vizualizarea de piese de teatru pentru copii, strangerea sau donarea de jucarii pentru copiii orfani si cei din familii fara posibilitati financiare, vizualizarea de filme nonagresive, activitati sportive si turistice.
Totodata, pentru invatamantul gimnazial se recomanda participarea la concerte adecvate varstei, impreuna cu clasa sau grupul de prieteni, elaborarea unor prezentari Powerpoint, transmiterea unor mesaje constructive prin e-mail catre colegi, prieteni, institutii, initierea unor actiuni comunitare impreuna cu grupul de prieteni, activitati sportive si turistice. Liceenii pot participa la concerte, piese de teatru si filme, exercitii de luare independenta a deciziilor, activitati sportive si turistice. Potrivit structurii anului scolar 2007-2008, elevii au fost in vacanta de iarna in perioada 22 decembrie 2007 - 6 ianuarie 2008.
Semestrul al II-lea incepe in 11 februarie si se incheie in 13 iunie. In acest interval va fi o vacanta de primavara, in perioada Pastilor, intre 26 aprilie si 4 mai. Cursurile sunt reluate in 5 mai, iar semestrul al doilea, adica cursurile din anul scolar 2007-2008, se incheie in 13 iunie. Vacanta de vara se desfasoara din 14 iunie pana in 14 septembrie. Tezele de pe semestrul al II-lea al anului scolar 2007-2008 se sustin, de regula, pana la data de 16 mai. Anul scolar 2007-2008 are 35 de saptamani de cursuri, insumand 175 de zile lucratoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.