Observatorul din Bucuresti isi tine portile deschise pentru cei interesati sa vada fenomenul.Asteroidul va putea fi vazut doarcu ajutorul telescopului Azi, asteroidul 2007 TU24 va trece pe linga Pamint la o distanta mai mica de 550.000 de kilometri. Nu exista insa nici un risc de coliziune, au anuntat reprezentantii NASA, citati de AFP. Cind se va afla aproape de planeta noastra, la o distanta de 1,5 ori mai mare decit cea fata de Luna, asteroidul va putea fi vazut de amatori cu ajutorul telescoapelor, daca cerul va fi suficient de senin. „Seara se va putea vedea cel mai bine, dar numai cu instrumentele astronomice. El va fi destul de stralucitor, va trece prin niste constelatii accesibile, dar nu se va vedea cu ochiul liber", explica pentru Cotidianul muzeograful Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu". „Noi la Observator vom avea deschis de pe la ora 7.00 si vom sta cit este nevoie. Chiar toata noaptea daca vin oameni", adauga acesta.

Vizita asteroidului va fi complet inofensiva, asigura specialistul. Pentru a fi mai exact, Sonka reduce fenomenul la scara umana, pe intelesul tuturor: „Daca Pamintul ar fi de marimea unui om, atunci asteroidul ar fi la 80 de metri de el si ar avea marimea unei particule de praf".

In realitate insa, corpul astronomic masoara intre 150 si 610 metri, fiind unul dintre cei mai mari „calatori" din ultimii doi ani. „Pina in 2027 va fi cea mai apropiata trecere pe linga Pamint a unui asteroid de aceste dimensiuni", a precizat in comunicatul de presa Don Yeomans, directorul departamentului NASA pentru observarea obiectelor din apropierea Pamintului, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California.

Exista insa o serie de alti asteroizi care trec zilnic pe linga Terra. „Majoritatea sint mici, au citiva metri. Dar in fiecare zi sint 2-3", explica specialistul roman. Cel anuntat pentru 2029 a inflacarat insa cel mai mult opinia publica si mintile oamenilor de stiinta. Apophis vine cu amenintari de Armaghedon. Daca la prima apropiere de Terra, in 2029, distanta va fi „ingrijoratoare", la urmatoarea trecere, dupa aproximativ 12 ani, ar putea chiar sa loveasca Pamintul.