Un alpinist de nationalitate romana care a urcat pe varful Aconcagua, de 6.962 metri inaltime, a murit la coborare. Ulterior, el a fost identificat drept Constantin Laurentiu Bulareanu, in varsta de 31 de ani. Acesta a pornit, impreuna cu sotia sa,
Un alpinist de nationalitate romana care a urcat pe varful Aconcagua, de 6.962 metri inaltime, a murit la coborare. Ulterior, el a fost identificat drept Constantin Laurentiu Bulareanu, in varsta de 31 de ani. Acesta a pornit, impreuna cu sotia sa, Claudia (30 de ani), intr-o expeditie pentru a urca pana in varful masivului. Cei doi sportivi au ajuns in varf, insa, la coborare, barbatul a inceput sa se simta rau, sustin surse ale politiei locale. Sotia alpinistului a inaintat spre cel mai apropiat popas, la mica distanta de refugiul Nido de Cóndores, la altitudinea de aproximativ 5.500 de metri, pentru a cere ajutor. Salvamontistii au ajuns insa prea tarziu si l-au gasit pe alpinist mort. Cauza decesului nu a fost, deocamdata, stabilita, insa se pare ca presiunea atmosferica si frigul foarte puternic i-au fost fatale.

Corpul neinsufletit al alpinistului Constantin Laurentiu Bulareanu a fost adus ieri de la refugiul Nido de Cóndores la baza Plaza de Mulas, aflata la circa 4.000 de metri inaltime, pentru ca ulterior sa sa intocmeasc a actele necesare repatrierii. Asaltata de telefoane, conducerea Federatiei Romane de Alpinism si Escalada nu aflase nimic despre Bulareanu pana ieri dupa-amiaza. „Nu-l stim pentru ca nu era afiliat. Noi avem cateva mii in baza de date a Federatiei, dar acesta nu se afla printre ei. Noi nu putem interzice nimanui sa urce pe munte, fiecare e liber sa mearga unde vrea“, ne-a declarat secretarul general al Federatiei, Justin Ionescu. Acesta considera ca „lipsa de experienta poate genera pe varful Aconcagua o problema medicala de altitudine. In plus, din cauza vremii, este aventura si pentru multi alpinisti cu experienta“. De asemenea, presedintele acestui for, Bogdan Dudau, a marturisit ca „e libertatea fiecarui om sa calatoreasca, dar Federatia nu are datoria sa-i cunoasca pe toti practicantii acestui sport. Ne ocupam de alpinistii de performanta si despre acest Bulareanu nu stim si nici nu am reusit sa aflam ceva. Pe Aconcagua aerul este rarefiat si temperatura foarte scazuta. Acestea doua, combinate cu efortul, pot fi fatale, astfel ca nu-i de mirare ca a murit de inima“. Ulterior, dupa indelungi cautari, federalul a afirmat ca a dat de urma lui Bulareanu: „Il cheama Laurentiu, nu Constantin, e originar din Ploiesti si s-a mutat de curand in Capitala. Vom incerca sa aflam mai multe amanunte“.
David Neacsu cere controale medicale
Cunoscutul alpinist David Neacsu este primul roman care a cucerit varful Aconcagua, pe 27 februarie 1996. De fapt, de la magazinul sau a si cumparat Bulareanu echipamentul necesar acestei expeditii. Aflat la Munchen, la targul de echipamente sportive, Neacsu ne-a spus: „Este un munte dificil, pe care in doar 15 minute pot aparea furtuni de 200-300 kilometri la ora. Din decembrie si pana acum 20 de romani au pus piciorul pe el. Este primul roman care a murit pe acest varf.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.