Liberalii au aparut in noiembrie si decembrie in peste 41% dintre stirile politice ale Jurnalului de la ora 19.00, in timp ce in 2006, in aceeasi perioada, au facut subiectul a doar 22% dintre materialele televiziunii publice.Partidul lui Tariceanu face ratingdoar la televiziunea nationala Desi se afla la guvernare si in 2006, PNL s-a bucurat de o mai mare expunere la TVR in 2007, cind numarul de stiri politice in care liberalii au fost actorii principali aproape s-a dublat. Potrivit unei statistici realizate de Monitoring Media si citate de agentia HotNews, in perioada noiembrie si decembrie 2007, 41% dintre stiri au facut referire la liberali, 16% la social democrati si mai putin de 12% la politicienii PD-L. Cu un an inainte, in perioada echivalenta, reprezentantii actualului PD-L au facut subiectul a 25% dintre stiri, iar cei ai PSD, a 23%. O explicatie pentru diferentele de cifre dintre intervalele de timp comparate ar putea fi schimbarea conducerii SRTv, adica inlocuirea lui Tudor Giurgiu de catre Alexandru Sassu, dar si inlocuirea Rodicai Culcer cu Madalina Radulescu, care conduce interimar la Directia Stiri, dupa reorganizarea departamentului. In luna noiembrie anul trecut, din care 23 de zile au fost de campanie electorala pentru europarlamentare, din totalul de 276 de stiri politice, mai bine de jumatate au fost despre liberali. Tot atunci, potrivit raportului Monitoring Media, au fost difuzate 117 stiri despre declaratiile politice ale liberalilor si despre realizarile ministerelor pe care le conduc, in timp ce pesedistii au fost prezenti in 35, democratii in 24, peremistii in 14, liberal-democratii si udemeristii in cite 12, iar conservatorii in 10. Proportiile s-au pastrat si in luna decembrie.

Pentru comparatie, in noiembrie-decembrie 2006, perioada in care in PSD se organizau alegeri interne, iar din PNL se rupea aripa Stolojan-

Stoica, din totalul de 783 de stiri politice, 183 au fost despre social democrati, 172 despre liberali, 104 despre adeptii platformei liberal-democrate si 88 despre democrati. Atit in 2006, cit si in 2007, cei mai mediatizati oameni politici au fost Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, noiembrie 2006 fiind singura luna in care premierul l-a depasit pe presedinte la numarul de aparitii. Datorita contextului politic, s-au bucurat de mai multa vizibilitate Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Mircea Geoana, dar si Adrian Nastase, de cele mai multe ori pe tema dosarelor Zambaccian si Matusa Tamara. In schimb, anul trecut au fost mediatizati Ion Iliescu, Tudor Chiuariu si Ludovic Orban.

Contactata de Cotidianul, Madalina Radulescu a refuzat sa ne ofere o explicatie despre cifrele care favorizeaza PNL, reprosindu-ne ca „tot ce-ati scris pina acum despre mine, despre redactia TVR este neadevarat". „Nu vreau sa discut cu dumneavoastra. Scrieti ce vreti, faceti ce vreti, dar sa tineti cont ca nu tot e adevarat", ne-a expediat sefa stirilor. Madalina Radulescu este apropiata presedintelui Alexandru Sassu si, potrivit unor surse din TVR, ea va candida la sefia Stirilor. La concurs ar urma sa participe si Mura Franculescu, in prezent consilier al lui Alexandru Sassu. Si Claudiu Lucaci, realizator TVR, fost consul general al Romaniei la Los Angeles si fost purtator de cuvint al Guvernului Nastase, aspira la acelasi post, mai sustin sursele citate. Concursul, care urma sa se desfasoare pe 31 ianuarie, a fost reprogramat pentru 5 februarie, „la solicitarea unora dintre membrii comisiei de evaluare care nu puteau fi prezenti", se arata intr-un comunicat de presa de la TVR.

Ultimul raport de activitate al televiziunii publice, pe www.cotidianul.ro/select