Tribunalul Bucuresti a admis, marti, cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar in Registrul Partidelor Politice din Romania.

Hotararea poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, de procuror sau de catre Partidul Solidarit

Tribunalul Bucuresti a admis, marti, cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar in Registrul Partidelor Politice din Romania.

Hotararea poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, de procuror sau de catre Partidul Solidaritatii Democratice pentru Egalitate de ªanse si o Societate mai Buna, in calitate de intervenient.

La termenul anterior, procurorul de sedinta a pus in discutie faptul ca denumirea formatiunii apare tradusa si in limba maghiara. Acesta a spus ca, potrivit articolului 13 din Constitutie, limba oficiala a statului este cea romana. In afara de acest aspect, reprezentantul Ministerului Public nu a avut nimic de obiectat cu privire la demersul de dobandire a statultului juridic.

Avocatul Doru Costea a spus, la randul sau, ca "atata vreme cat minoritatilor nationale le este permisa constituirea unor partide politice, este normal ca ele (partidele - n.red. ) sa se bucure de toate drepturile conferite de legile privitoare la acele minoritati".

Avocatul a aratat ca prin articolul 14 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului se interzice discriminarea pe criterii etnice sau de limba.

Fata aceasta situatie, toti membrii fondatori prezenti in sala de judecata au admis, in subsidiar, sa renunte la traducerea titulaturii in limba maghiara si au lasat la aprecierea instantei acest aspect.

Prima data, instanta a hotarat amanarea luarii unei decizii in 13 decembrie anul trecut, atunci magistratii sustinand ca nu au avut timp sa analizeze statutul partidului. A doua oara, in 10 ianuarie, decizia a fost din nou amanata din cauza depunerii la dosar a unei cereri de interventie. Atunci, presedintii a 11 organizatii locale ale Uniunii Civice Maghiare au semnat un comunicat in care amenintau cu proteste de strada, in fata Tribunalului Bucuresti ,in cazul in care la infatisarea din 24 ianuarie nu va exista o dezbatere pe fond privind cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, Uniunea Civica Maghiara a depus la Tribunalul Bucuresti documentatia necesara pentru inregistrarea Partidului Civic Maghiar.

Analiza listelor cu semnaturile de sustinere depuse pentru infiintarea si inregistrarea Partidului Civic Maghiar a fost finalizata in luna octombrie, dupa care a urmat elaborarea variantei finale a statului PCM. UCM a adunat din 18 judete si din Bucuresti circa 27.000 de semnaturi.

Conform liderilor UCM, Partidul Civic Maghiar se doreste a fi o alternativa la UDMR si principalul obiectiv al acestei formatiuni politice este castigarea autonomiei Tinutului Secuiesc.

In prezent, in Transilvania exista 12 organizatii teritoriale ale UCM, liderii Uniunii sustinand ca urmeaza sa fie infiintate noi filiale in zonele in care traiesc maghiari.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.