Barbatul are trei mari obsesii. Chelia. Talia. Prostata. Sunt obsesii care ii chinuie existenta mai ceva ca o femeie frumoasa si patimasa, la care barbatul nu poate ajunge. Sunt obsesii bine ascunse in gena oricarui barbat si nu dispar decat o data c

Barbatul are trei mari obsesii. Chelia. Talia. Prostata. Sunt obsesii care ii chinuie existenta mai ceva ca o femeie frumoasa si patimasa, la care barbatul nu poate ajunge. Sunt obsesii bine ascunse in gena oricarui barbat si nu dispar decat o data cu el. Dar femeia e calma. Haideti sa vedem de ce?

In mentalitatea populara exista un mit potrivit caruia chelia este semn de virilitate. Cu toate acestea, reprezen­tantii sexului tare ar face orice sa nu isi piarda podoaba capilara. Pentru multi dintre ei, cautarea unui remediu eficient contra calvitiei se transforma intr-o obsesie inca de pe la 25 de ani. “Calvitia sau alopecia androgenetica este ereditara si controlata hormonal. In asemenea cazuri, caderea parului este un fenomen ireversibil. Predispozitia geneti­ca nu poate fi modificata, nici prevenita. De aceea, singurul lucru pe care il poate face tratamentul este sa intarzie procesul de pierdere a podoabei capilare”, arata dr Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina. Pe langa predispozitia genetica si terenul hormonal, calvitia este agravata intr-o oarecare masura si de dermatita seboreica. Totusi, dermatita seboreica nu este factorul determinant al calvitiei, determinante sunt terenul genetic si cel hormonal.

Pierderea parului

Calvitia debuteaza in jurul varstei de 20-25 de ani, printr-o cadere progresiva a parului in regiunea fruntii si a tamplelor. Pe la 30 de ani, barbatul observa ca fenomenul se extinde si in crestetul capului. La 50 de ani, calvitia atinge totalitatea craniului. Astfel, la aceasta varsta, barbatii cu predispozitie genetica la alopecie mai au par doar deasupra si dedesubtul urechilor.

Din punct de vedere terapeutic, nu exista un tratament radical al acestei probleme. Foarte multi barbati se rad in cap in ideea ca parul se va regenera si va creste mai des. Fals! Fiecare dintre noi are un anumit numar de foliculi pilosi, pe care nu ai cum sa ii inmultesti. Caderea parului, ca si cresterea, de altfel, este controlata de testosteron, hormon masculin secretat atat la barbati, cat si la femei. Testosteronul conditioneaza cresterea parului in zonele tipic masculine (mustata, barba, pilozitate corporala). La nivelul pielii capului insa testosteronul determina caderea parului. Sa ne gandim numai la eunuci. Acestia nu sufera niciodata de calvitie, tocmai din cauza mecanismului hormonal. Neavand testosteron, eunucii nu au nici mecanismul de producere a calvitiei.

“Se spune ca barbatii chei sunt mai virili, pentru ca au mai mult testosteron. Nu este adevarat! Ei au in sange o cantitate normala de testosteron, acest lucru se poate verifica facand o simpla dozare. Problema este ca la nivelul foliculilor pilosi exista o cantitate mai mare de 5-alfareductaza, enzima care transforma testosteronul intr-o varianta mai activa a lui - dihidrotestosteronul. Dihidrotestosteronul este responsabil de cresterea excesiva a prostatei si de caderea parului”, continua specialistul nostru. Tratamentele contra calvitiei, existente pe piata, actioneaza la nivel enzimatic, mizand pe reducerea actiunii alfareductazei si pe scaderea cantitatii de dihidrotestosteron. Sansele ca alopecia androgenetica sa evolueze mai lent sunt cu atat mai mari cu cat tratamentul se instituie mai din timp.

Din moment ce nu dispunem de un tratament care sa rezolve problema definitiv, poate fi transplantul de par cea mai buna solutie? “Depinde. Transplantul de par ar fi o varianta, dar este posibil ca foliculii pilosi transplantati sa fie si ei agresati de dihidrotestosteron si sa inceapa sa cada si ei”, spune dr Carmen-Madeleine Curea.

DIFERENTE. Una dintre principa­lele cauze ale caderii parului este carenta de vitamine (A, B, C sau E). Alopecia androgenetica insa nu are legatura cu acest fenomen. In ca­zul carentelor de vitamine, parul ca­de de pe toata zona scalpului, nu doar dintr-o regiune (frunte, tam­ple, crestetul capului), cum se in­tam­pla in cazul alopeciei. Daca vorbim despre alopecie, atunci tra­tamentele sunt diverse: solutii re­vulsive care stimuleaza circulatia sangvina la nivelul pielii capului, produse antiseboreice (sulf, acid salicilic, sulfura de seleniu).

ANATOMIE. Prostata este o glanda anexa a aparatului genital masculin. La barbatul tanar aceasta glanda are un volum de aproximativ 20 cm3, cu forma si dimensiunea unei nuci. Prostata se dezvolta in volum o data cu inaintarea in varsta si imbatraneste din punct de vedere structural incepand cu varsta de 35 de ani. Ea produce lichid prostatic, care in amestec cu lichidul seminal produs de veziculele seminale si cu spermatozoizii alcatu­iesc sperma. Prostata este traversata de uretra si orice tumora (maligna sau benigna) care apare pe suprafata glandei provoaca o compresie si o deformare a uretrei, ceea ce afecteaza functia urinara a barbatului si determina sim­ptomatologia specifica: senzatia de urinare frecventa, senzatia de golire incompleta a vezicii, jet urinar intrerupt. De obicei, primele probleme urinare apar dupa varsta de 50 de ani.

Atentie la talie!
O alta preocupare a barbatilor este circumferinta taliei. Si chiar au motive de ingrijorare. Pentru ca obezitatea abdominala afecteaza mai mult barbatii decat femeile. De fapt, depunerea grasimii la nivelul abdomenului poarta chiar denumirea de obezitate androida, adica specifica barbatilor. Iar depunerea grasimii pe solduri si coapse formeaza obezitatea ginoida, specifica femeilor. Cea mai periculoasa este insa obezitatea abdominala, pentru ca tesutul adipos din aceasta zona se depune mai ales pe organele interne. In plus, grasimea abdominala secreta niste hormoni implicati in cresterea tensiunii arteriale, a colesterolului si trigliceridelor. Acesti hormoni perturba asimilarea zaharului, blocand actiunea insulinei (o substanta secretata de pancreas pentru a controla nivelul glicemiei). Toate acestea explica de ce barbatii cu circumferinta taliei mai mare de 94 de centimetri prezinta un risc major de a suferi boli de inima, accidente vasculare cerebrale si diabet.

Profesor doctor Constantin Dumitrache de la Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon” avertizeaza ca pana si o mica depunere de grasime pe burta poate spori riscul bolilor de inima. “Cresterea circumferintei taliei inseamna un factor de risc cardiovascular, chiar daca greutatea corpului se incadreaza in limite normale”, spune profesorul. Iata cateva date care ar trebui sa ii determine pe barbati sa stranga cureaua: 70% dintre burtosi au hipertensiune arteriala. Unii dintre ei prezinta chiar modificari ale structurii si dinamicii cordului, adica au inima crescuta in volum, dispusa mai mult pe orizontala decat pe verticala (cum ar fi normal), ceea ce duce in timp la insuficienta cardiaca. Multi burtosi cu varste peste 40-50 de ani sufera de ceea ce medicii numesc sindromul metabolic. Asta inseamna cresterea circumferintei taliei peste 94 de centimetri, asociata cu cel putin doi dintre urmatorii factori de risc: tensiune arteriala mai mare de 13 cu 8, nivel crescut al trigliceridelor, nivel crescut al colesterolului, nivel crescut al glicemiei.
Prostata
Mai devreme sau mai tarziu, prostata devine o problema pentru majoritatea barbatilor. “Se spune ca barbatul nu poate scapa de trei rele: barba, armata si prostata. De armata a scapat, barba e la moda, dar prostata va crea intotdeauna neplaceri dupa varsta de 50 de ani”, ne spune col. conf. dr Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucuresti. Doua sunt problemele pe care prostata le poate da barbatului trecut de 50 de ani: adenomul de prostata si cancerul. In ambele cazuri, simptomatologia este asemanatoare: urinare frecventa, mai ales noaptea, dificultate la inceperea si terminarea urinatului, senzatia ca vezica nu se goleste complet dupa urinare, jet urinar intrerupt. Statisticile arata ca adenomul de prostata (sau hiperplazia benigna de prostata, cum o numesc medicii) afecteaza pana la 30% dintre barbatii cu varsta peste 65 de ani. Desi nu pune viata in pericol, adenomul este o problema majora de sanatate, fiindca afecteaza calitatea vietii barbatului, din cauza mictiunilor repetate, mai ales noaptea, dar si a afectarii vietii se­xuale. In mod normal, un barbat de varsta a doua nu trebuie sa aiba mai mult de opt mictiuni pe zi. “Noaptea, vezica se 'odihneste>> si nu este normal sa ne trezim pentru a urina”, semnaleaza conf. dr Dan Mischianu. Cand barbatul are aceste probleme, el trebuie sa mearga urgent la medicul de familie pentru investigatii.
Cancerul, parsiv
Cancerul de prostata este parsiv, fiindca simptomatologia, aceeasi cu a adenomului, apare in stadii avansate, ceea ce limiteaza optiunile de tratament. Din pacate, aceasta forma de cancer este a doua cauza de deces prin neoplazie la barbati, dupa cancerul pulmonar. Tocmai de aceea medicii insista asupra diagnosticului precoce, care presupune efectuarea tuseului rectal si o analiza a sangelui care determina antigenul prostatic specific (PSA). Aceste doua investigatii trebuie efectuate anual dupa varsta de 50 de ani. PSA normal este 0,4 ng/ml. “Cand valoarea se situeaza intre 0,4 si 10 ng/ml, pacientul se afla in asa-numita zona gri. 30% dintre pacientii care se incadreaza intre aceste valori pot sa aiba cancer. Pentru un diagnostic sigur, indicam o ecografie transrectala si o punctie de prostata. Cand testul indica valori mai mari de 20 ng/ml, diagnosticul de cancer de prostata este cert”, precizeaza conf. dr Dan Mischianu. Cand cancerul este depistat in stadiu localizat, se poate recurge la tratament chirurgical (prostatectomie radicala) si la radiotera­pie. In ultimii ani, in Romania se aplica brahiterapia sau terapia interstitiala, care presupune introducerea de iod radioactiv tintit in prostata, sub control ecografic tridimensional. Iodul distruge celulele canceroase care nu s-au raspandit inca la alte organe. In acest stadiu trebuie efectuata, de asemenea, hormonoterapie, care presupune admi­nistrarea de hormoni care inhiba productia de testosteron. Acest hormon actioneaza asupra celulelor prostatice, determinand inmultirea lor si, o data cu acestea, a celulelor canceroase.

INTREBARI. “Sunt destul de performant in pat?” “Este partenera mea multumita de mine?” Sunt intrebari la care multi barbati cauta raspunsuri. Mai ales cei complexati de dimensiunea organului sexual. Sexologii spun insa ca satisfatia sexuala nu depinde de dimensiunea penisului. Incre­derea reciproca, imaginatia, experienta, preludiul conteaza mai mult decat marimea acestui organ. Sexologii mai sustin ca dimensiunea se­xului nu are nici o legatura cu lungimea nasului, a mainilor sau a picioarelor.

DIETA. Nutritionistii recomanda persoanelor cu burta sa nu tina diete drastice de slabire. Important este sa manance din toate, dar in cantitati rezonabile. O alta regula esentiala este sa faca miscare cel putin de trei ori pe saptamana. Astfel, au sanse sa-si reduca circumferinta taliei cu un centimetru pe luna, cum este indicat.

ASOCIERI. In prezent, nu exista nicio dovada clara ca fumatul, vasectomia, obezitatea, consumul anumitor alimente sau ingestia unor cantitati mari de alcool pot duce la aparitia adenomului de prostata. Boli cronice cum ar fi hipertensiunea si diabetul sunt asociate frecvent adenomului de prostata, dar, data fiind frecventa crescuta a acestora la varste inaintate, este foarte probabil ca aceasta asociere sa fie mai degraba o coincidenta.

Stiati ca

Pierderea parului poate fi fa­vo­rizata de asemenea de alimentatia dezechilibrata, de anemie, de stres, de tratamente prelungite cu anticoagulante, cu inhibitori de hormoni tiroidieni sau de fumat.

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala prin care se inde­par­tea­za excesul de piele si grasime de la nivelul abdomenului, care nu se poate elimina prin dieta si exercitii fizice. Spre deosebire de lipoaspiratie, care este o metoda de remo­delare a corpului, abdominoplastia reprezinta o metoda de slabit cu ajutorul careia se pot elimina intre 6 si 20 de kilograme de tesut gras de la nivelul abdomenului.

Circumcizia, o practica ancestrala regasita peste tot in lume, repre­zinta un subiect de interes pentru barbati. Studiile au aratat ca barbatii circumcisi au mai putine probleme de erectie decat cei carora nu li s-a facut circumcizie. Cititi si celelalte articole din Jurnalul de Sanatate


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.