PORTRET - Povestea celui pe care procurorul Iacob il acuza de uciderea sotiei
Nimic din tot ce traieste acum nu e intamplator. Totul e bine calculat de altii. Se merge pe principiul "spune-mi unde te doare, ca sa stiu unde sa apas". F

PORTRET - Povestea celui pe care procurorul Iacob il acuza de uciderea sotiei
Nimic din tot ce traieste acum nu e intamplator. Totul e bine calculat de altii. Se merge pe principiul "spune-mi unde te doare, ca sa stiu unde sa apas". Fiecare afirmatie a lui Cristian Cioaca, mediatizata sau doar rostita la telefon si preluata de cei care-i ascultau convorbirile, e pusa pe masa de disectie. Si transformata apoi in bumerang.

Dupa momentul incatusarii sale a urmat un alt "prag de tensiune". La 18 ianuarie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, un reporter il intreba pe Cristian Cioaca: "Ce probe au mai prezentat impotriva dumneavoastra?". "Am ramas naucit de convorbirile alea telefonice. Inregistrate, nu stiu..." "Nu stiati ca v-a fost ascultat telefonul?", insista reporterul. "Nu, nu... mi-am imaginat, dar nu in legatura cu aceasta infractiune. Deci (ca mi-au) ascultat telefonul in legatura cu presupusul omor, dar convorbirile telefonice au fost folosite in acest dosar."
PE FIR. Unora, exprimarea "am ramas naucit", le-a placut foarte tare. Si au incercat sa o exploateze. Cristian Cioaca are trei telefoane mobile. Unul din ele fusese setat sa apeleze cu numar ascuns, fie pentru ca el nu voia sa i se stie numarul, fie pentru ca-si imagina ca astfel nu va fi interceptat.

Luni, 21 ianuarie, la ora 15:55 si fix la trei zile dupa "am ramas naucit", Cristian Cioaca a fost sunat pe telefonul cu numar "protejat" de comisarul-sef Vasile Viorel, partenerul procurorului Marius Iacob in acest dosar. Nici nu conteaza pentru ce l-a sunat, nici n-are importanta ce au vorbit, mesajul subliminal a fost ceva de genul "stiu tot ce-ai facut asta-vara"... Tot la 18 ianuarie, in dialogul pe care l-a avut cu presa pe holul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristian Cioaca declara: "Daca nu au reusit sa ma aresteze pe primul dosar, de ce sa nu incerce pe acesta? Si, din nou, sa vedem ce mai pregatesc...". "Va asteptati la o a treia propunere de arestare, daca esueaza a doua?", intreaba unul dintre jurnalisti. "O... nu numai. Sigur!" "Ce acuzatii credeti ca ar mai putea gasi?" "Orice. Ca mi-am aruncat guma probabil unde nu trebuie." Nu s-au impiedicat prea tare de guma, dar si-au amintit de portbagaj. Acolo unde in septembrie, la perchezitie, gasisera un cutit de vanatoare (pe care si-l cumparase in vacanta la Viena), un box metalic (confiscat de la un recalcitrant pe strada), un baston tip tonfa si un baston telescopic din otel.

A doua zi dupa declaratie, la 19 ianuarie, intr-un ziar de scandal a aparut o stire care, citand "surse din interiorul anchetei", spunea ca "Cioaca risca un nou dosar penal pentru detinere ilegala de arme". Pe principiul "orice stire despre Cioaca creste audienta", in zilele urmatoare, informatia a fost preluata de un post de televiziune, de un ziar central si de presa locala.

ZaMBETUL. Procurorul Marius Iacob, cu care m-am intalnit intamplator la 21 ianurie la "Bilantul Politiei pe 2007", a negat ca ar fi interesat de deschiderea unui al treilea dosar. Nici nu mai conta, efectul lui "spune-mi unde te doare, ca sa stiu unde sa apas" fusese atins.

Iar ca un bonus, ironic, la trei zile dupa declaratia cu guma de mestecat, un cotidian central titra, mergand tot pe surse, de data aceasta din cadrul IGPR, ca "politistul Cristian Cioaca a fost convocat ieri de conducerea IPJ Brasov, care i-a atras atentia ca atitudinea prezentata in public in ultima vreme nu este una demna de un politist. Aceleasi surse sustin ca lui Cioaca i s-a reprosat ca mesteca guma, ca afiseaza zambetul zeflemitor si ca intretine contacte cu mass-media fara a avea aprobarea sefilor".

"Zambetul zeflemitor" cu care apare in fata camerelor de filmat este o reactie la tot ce i se intampla. O masca si o replica. Nu pentru omul de rand, care priveste buletinele de stiri, ci pentru cei care-l haituiesc. "Zambetul zeflemitor" are un singur destinatar. Caruia nu vrea sa-i dea satisfactie, chiar daca in momentul in care face eforturi sa afiseze o veselie fortata, e ingrijorat sau speriat de tot ce i se intampla. Pe la inceputul lunii decembrie, imi povestea Cristian Cioaca, anchetatorii au inceput sa puna intrebari cu bataie lunga fostilor lui colegi de la Sectia 2 Politie. Voiau sa afle daca nu cumva e homosexual. Putea fi asta un mobil al crimei? Sau era poate doar un nou punct de presopunctura psihica? Dar cum sa fie homosexual un barbat caruia ii cad ochii in decolteul chelneritei care-l serveste la masa? "Iubesc femeile, declara el, desi mi-au adus numai necazuri in viata." Adica? "Toate femeile pe care le-am iubit m-au parasit." Lavinia - prima lui sotie, Elodia - a doua, Diana - cea pentru care spune ca luase hotararea sa divorteze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.