Banii alocati de UE pentru terenurile agricole din Romånia par sa fie o afacere rentabila pentru fermierii care nu vor sa cultive pamåntul.

Plata la hectar nu este conditionata de infiintarea culturilor agricole, ci doar de in
Banii alocati de UE pentru terenurile agricole din Romånia par sa fie o afacere rentabila pentru fermierii care nu vor sa cultive pamåntul.

Plata la hectar nu este conditionata de infiintarea culturilor agricole, ci doar de intretinerea terenurilor. “In acest fel, proprietarii care nu lucreaza terenul au un beneficiu mai mare fata de fermierii care suporta costuri de pana la 2.500 de lei la hectar”, a declarat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), citat de NewsIn.
Proprietarii de terenuri agricole vor primi, cel mai probabil din luna martie, o subventie de aproximativ 50 de euro la hectar, sprijin financiar acordat din fonduri europene sub forma platilor directe la hectar. Cei care nu lucreaza terenul au de cheltuit in jur de 50 de lei pentru intretinerea suprafetei agricole, dar primesc integral subventia la hectar. In egala masura, pentru fermierii care aleg infiintarea culturilor agricole, plata la hectar nu acopera decat o parte din costurile aferente unui hectar.
“In Romania, circa trei milioane de hectare de teren sunt nelucrate, sunt lasate in parloaga. Proprietarii acestor terenuri sunt fie mici fermieri, care nu au bani sa lucreze terenul, fie afaceristi imobiliari care asteapta sa creasca pretul pamantului. In primul caz, ar trebui sa existe politici coerente, in sprijinul micilor fermieri. In al doilea caz, o solutie ar fi impozitarea terenului lasat in parloaga”, a mentionat Marcel Cucu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.