Scriam intr-un numar anterior al ziarului ca Scandalul Dosarelor a fost creat si intretinut de Teodor Melescanu sub semnul strategiei electorale a PNL. Urmand Scandalului Norica Nicolai, cel al Dosarelor l-a obligat pe Traian Basescu sa se dezvalui

Scriam intr-un numar anterior al ziarului ca Scandalul Dosarelor a fost creat si intretinut de Teodor Melescanu sub semnul strategiei electorale a PNL. Urmand Scandalului Norica Nicolai, cel al Dosarelor l-a obligat pe Traian Basescu sa se dezvaluie, mult mai accentuat ca niciodata, drept liderul PD-L in batalia electorala a lui 2008. Astfel, liberalii au tinut sa marcheze doua lucruri:

1) In 2008, Traian Basescu nu va mai fi presedintele Romaniei, ci liderul unui partid angajat in confruntarea electorala.

2) Principalul adversar al PNL in campanie va fi PD-L condus de Traian Basescu.

Cele doua saptamani de scandaluri inscrise sub semnul campaniei electorale au scos in evidenta si alte note ale strategiei electorale a PNL. Duminica, 20 ianuarie 2008, Declaratia de presa a PNL in chestiunea Dosarelor a fost citita de Adrian Iorgulescu. Domnia sa e insa ministru al Culturii. Intre ministrul Culturii si afacerea Dosarelor primite de la Presedintie nu e nici o legatura. De ce i s-a dat domniei sale misiunea de a citi in public reactia PNL la discursul acuzator al lui Traian Basescu la intoarcerea in tara? Din doua motive:

1) Pentru a sublinia ca e vorba de un conflict intre Traian Basescu si PNL.

2) Pentru a inscrie in batalia cu Traian Basescu cat mai multi lideri PNL.

Sunt doua motive ce ne deconspira alte note ale strategiei electorale a PNL in acest an. Din 2005, cand a intrat in conflict cu premierul Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu a dat atacurilor sale la adresa Guvernului semnificatia unei pozitii constitutionale. Interpretand in folos propriu legea fundamentala, Traian Basescu a declarat ca e de datoria sa sa traga guvernul de urechi din perspectiva Poporului. Explorand cele doua scandaluri, mai precis identitatea dintre pozitiile prezidentiale si pozitiile PD-L, liberalii au incercat sa aduca batalia cu Traian Basescu de pe teritoriul Presedintie s Guvern pe teritoriul lider PDL - PNL. Asa se pot explica nu numai accentul deosebit pus pe faptul ca Norica Nicolai e candidatul PNL si nu al premierului, cat si antrenarea intr-o disputa cu presedintele si a altor lideri liberali decat cei traditional luptatori cu Traian Basescu: Teodor Melescanu, Adrian Iorgulescu. Se pare ca Traian Basescu s-a prins de acest siretlic si, in discursul de la Otopeni, a tinut sa precizeze ca unii vor spune ca ataca din nou un partid, PNL. Pana la a intra in vizorul lui Traian Basescu, Tudor Chiuariu era in plan mediatic un ilustru necunoscut. Confruntarea cu Traian Basescu i-a adus rapid vizibilitatea care-i lipsea. Ceva asemanator s-a petrecut si cu Teodor Melescanu. Cand presedintele i-a semnat fara a cracni decretul de numire ca interimar, multi au banuit ca era un om ideal pentru Traian Basescu prin prudenta sa mai mult decat diplomatica. Scandalul Dosarelor l-a propulsat in spatiul mediatic drept un luptator evident. Prin aruncarea in joc a cat mai multi lideri PNL, se poate deslusi o strategie de scoatere in prim plan, dupa modelul Tudor Chiuariu, a cat mai multor lideri liberali prin asmutirea lui Traian Basescu asupra lor.

Presedintele a anuntat ca refuza numirea Noricai Nicolai la 8 ianuarie 2008. Ne-am fi asteptat ca premierul sa sesizeze imediat Curtea Constitutionala. A facut-o abia joi, 24 ianuarie 2008. La mai mult de doua saptamani de la anuntul prezidential. Taraganarii i s-au dat fel de fel de explicatii, cele mai multe ivite din nevoia unor jurnalisti de a-l servi pe Traian Basescu. S-a spus, de exemplu, ca premierul s-a temut sa sesizeze Curtea Constitutionala, sperand intr-o revenire a lui Traian Basescu la ganduri mai bune. A-i imprumuta lui Calin Popescu Tariceanu speranta intr-o revenire a lui Traian Basescu inseamna a-l crede pe politicianul Calin Popescu Tariceanu lovit de naivitatile unei poetese debutante. In realitate, Calin Popescu Tariceanu a taraganat dinadins sesizarea Curtii Constitutionale. Daca ne gandim ca, in clipa cand Scandalul Norica Nicolai isi pierdea noutatea, s-a ivit ca din senin, creat de liberali, Scandalul Dosarelor, putem presupune ca-i vorba de un fapt de strategie electorala.

Prelungirea celor doua scandaluri, dar mai ales atatarea aproape zilnica a valvatailor acestora ascund un scop electoral precis: unul vizand batalia cu Traian Basescu. Astfel, liberalii au incercat sa evidentieze ca:

1) Traian Basescu e un izvorator de permanente scandaluri.

2) Traian Basescu incalca legile si Constitutia in cazul avizului dat pentru urmarirea penala a fostilor si actualilor demnitari.

3) Traian Basescu e un personaj vulgar, care nu se da in laturi de la violente verbale, incompatibile cu functia de presedinte.

Acestea par a fi, cel putin asa cum s-ar schita din prima luna de campanie electorala, strategia PNL. Despre eficienta ei nu se va putea vorbi decat dupa anuntarea rezultatelor inregistrate la locale si parlamentare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.