Kremlinul i-a gasit un inlocuitor presedintelui Igor Smirnov daca acesta nu va renunta la independenta.

Rusia este gata sa sustina ascensiunea lui Evgheni Sevciuc, liderul Parlamentului de la Tiraspol, la presedintia republicii separatiste, in cazul in care actualul presedinte, Igor Smirnov, nu va accepta integrarea Transnistriei intr-un stat moldovean federal, relateaza cotidianul rus „Kommersant", citind surse care au avut acces la discutiile dintre presedintii Vladimir Voronin si Vladimir Putin, desfasurate recent la Moscova. O delegatie rusa condusa de Iuri Zubakov, adjunctul secretarului Consiliului de Securitate rus, se va deplasa, in februarie, la Tiraspol pentru a-l convinge pe Smirnov sa accepte planul convenit de Voronin si de Putin.

Presedintele moldovean Voronin a recunoscut existenta unui asemenea „plan secret", care prevede federalizarea republicii, primirea a 20 de deputati transnistreni in Parlamentul de la Chisinau, renuntarea la actualele simboluri nationale, garantii ca Republica Moldova nu va adera la NATO si mentinerea trupelor ruse in Transnistria. Potrivit unor surse, aceasta ultima conditie este respinsa de Chisinau, relateaza MEDIAFAX.

Oficialii transnistreni au aratat saptamina trecuta ca Rusia ar trebui sa sprijine independenta republicii separatiste, a carei existenta ar impiedica formarea unui „cordon sanitar NATO" in jurul Rusiei, insa Moscova planifica sa inlature opozitia fata de federalizare prin inlocuirea lui Smirnov cu Sevciuc, un critic al actualului presedinte si liderul Partidului Reinnoirii, cel mai puternic din Parlament.