Uniunea Europeana a decis luni sa trimita o forta militara in Ciad si in nord-estul Republicii Centrafricane.

Forta de interventie europeana va fi formata din 3.700 de soldati - mai bine de jumatate francezi, iar restul provenind di
Uniunea Europeana a decis luni sa trimita o forta militara in Ciad si in nord-estul Republicii Centrafricane.

Forta de interventie europeana va fi formata din 3.700 de soldati - mai bine de jumatate francezi, iar restul provenind din 13 tari europene. La misiune va participa si Romania. Ministerul Apararii de la Bucuresti a propus ca, initial, sa fie trimisi in Ciad o companie de infanteristi si doi ofiteri de Stat Major. Decizia finala va fi insa luata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Noua forta se va numi EUFOR Ciad-RCA si va avea sarcina de a proteja personalul ONU si civilii expusi pericolului in zona africana. Mandatul sau va fi de un an. Regiunea in care va activa este afectata de ani buni de conflictul din Darfur si de activitatile insurgente care s-au extins dincolo de granitele Sudanului. Nu mai putin de 241 de mii de oameni s-au refugiat din Sudan in Ciad din cauza violentelor, iar alte zeci de mii de persoane s-au stabilit in Republica Centrafricana sau in alte state. Trimiterea fortei militare UE va facilita sosirea ajutoarelor umanitare si va ajuta la securizarea regiunii. Generalul irlandez Patrick Nash, desemnat sa conduca operatiunea dintr-un sediu aflat intr-o suburbie a Parisului, va oferi marti, la Bruxelles, mai multe detalii despre lansarea misiunii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.