Venetia este in plin Carnaval. Pana pe 5 februarie, Cetatea Dogilor se va transforma, ca in fiecare an, intr-o imensa scena unde isi dau intalnire teatrul, muzica, spectacolele traditionale. Pentru prima oara in istoria de aproape un mileniu a "Carna
Venetia este in plin Carnaval. Pana pe 5 februarie, Cetatea Dogilor se va transforma, ca in fiecare an, intr-o imensa scena unde isi dau intalnire teatrul, muzica, spectacolele traditionale. Pentru prima oara in istoria de aproape un mileniu a "Carnavalului de la Venetia", Romania este invitata de onoare la aceasta editie intitulata "Sensation - 6 sensi x 6 sestieri", care atribuie sase sensuri/simturi celor sase cartiere venetiene istorice. Participarea tarii noastre la prestigiosul eveniment confirma atat interesul de care se bucura valorile artistice si de civilizatie romanesti in Italia, cat si normalitatea legaturilor culturale dintre cele doua tari. Programul manifestarilor romanesti - rezultat al colaborarii Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii si Cultelor, prin Artexim, Institutului Cultural Roman, prin Directia Relatii Internationale, impreuna cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert si Turism, prin Biroul Roman de Turism de la Roma - include concerte, spectacole de teatru, muzica si dans, parade, expozitii. Piata San Marco, piatetele si podurile Venetiei, Pavilionul Italia din spatiul Bienalei, Piata Ferretto din Venetia Mestre, Teatrul "Carlo Goldoni" vor face auzite si vazute demonstratiile de virtuozitate ale participantilor romani. Pavilionul Italia, cu o suprafata de 5.500 mp, cedat in intregime tarii noastre in toata perioada Carnavalului, a fost amenajat astfel incat sa sugereze o calatorie in Romania, care se realizeaza prin intermediul unor gigantografii, proiectii audio si video, ce pun in evidenta cultura, istoria, traditiile, natura, aventura, divertismentul.
Prefatate vineri, 25 ianuarie, de vernisajul Expozitiei "Apa si lutul", organizata la Palazzo Correr - sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia - eveniment aflat sub girul Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti", si de concertul sustinut vineri, 26 ianuarie, de Orchestra de Camera Philarmonia in Piata San Marco, manifestarile romanesti vor continua joi, 30 ianuarie, la Teatrul Carlo Goldoni, cu spectacolul "Vis" al carui protagonist este Dan Puric, in ziua urmatoare fiind programat spectacolul Teatrului Masca, "Gemenii" (in Piata San Marco).
Vor mai evolua formatia de calusari din judetul Olt, fanfarele Savale si Sukar Collective, artisti populari din diferite zone etnografice ale tarii, formatiile Nightlosers, Marius Mihalache Band, Amadeus, Nicolas Simion Band. Se estimeaza ca, timp de cinci nopti (intre 31 ianuarie si 5 februarie), circa doua mii de participanti vor putea asista - in Pavilionul Italia din traditionalele spatii ale Bienalei de la Venetia - la spectacole complexe de lumina, muzica si dans, intr-un ambient special creat pentru a reface specificul romanesc.Carnavalul de la Venetia, care isi are originea in ritualurile ancestrale de trecere de la iarna la primavara, este atestat inca de la 1094, primul document prin care a fost declarat oficial sarbatoare publica datand din 1296. Participarea noastra la editia din acest an constituie un prilej de a face cunoscuta publicului italian si, deopotriva, celui international, vocatia europeana a valorilor artistice romanesti si, implicit, bogatia lor inestimabila.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.