TOPLITA - Cinci familii si fabrica Romaqua se lupta pentru aceeasi bucata de teren
Umilinte, bani risipiti, saci de acte si foarte multe legi. Cinci familii din Toplita, judetul Harghita, se chinuiesc de ani intregi cu procese interminabile,

TOPLITA - Cinci familii si fabrica Romaqua se lupta pentru aceeasi bucata de teren
Umilinte, bani risipiti, saci de acte si foarte multe legi. Cinci familii din Toplita, judetul Harghita, se chinuiesc de ani intregi cu procese interminabile, pentru 26.000 de metri patrati. In mod bizar, unele dosare de retrocedare au trecut succesiv prin toate cele trei legi ale fondului funciar.

In Romania, procesul de retrocedare a terenurilor sau caselor este departe de a se fi incheiat. Bucurestiul nu mai are teren si este nevoit sa ceara de multe ori sprijinul pentru indestularea petentilor judetelor invecinate. Cu dreptatea in mana si cu dosare doldora de acte, oamenii isi asteapta de ani in sir proprietatile. In orasele din provincie, astfel de situatii sunt la ordine zilei. Acolo, oamenii sunt mai informati decat avocatii, dar si mai rabdatori. Nedreptatea si umilinta ii aduc insa adesea in situatii disperate.

In Toplita, cinci familii, pe de o parte, si o fabrica, pe de alta parte, sustin ca sunt proprietarii de drept ai aceluiasi teren. Oamenii au fost expropriati in urma Decretului 88 din 1975, pentru construirea unui terminal de cale ferata. Acesta era folosit de Apemin Borsec, actuala SC Romaqua Group SA Borsec, pentru transportul apei minerale. Nebunia proceselor si dosarelor a inceput in momentul in care oamenii si-au cerut pamantul inapoi. Au depus documentatia necesara la Primarie si au obtinut titluri de proprietate, numere cadastrale si chiar sentinte judecatoresti. Problema este insa ca, pe acel teren, Romaqua a obtinut la randu-i titlu de atestare a dreptului de proprietate in baza HG 834/1991. Aceasta hotarare prevede ca terenul care este indispensabil pentru desfasurarea activitatii fabricii sa ii fie atribuit in totalitate.

CONFLICTE. Vechii proprietari sustin ca pe acea bucata de teren de aproximativ 2,6 hectare, fabrica nu mai desfasoara nici o activitate de 18 ani. "Ne-au luat terenul prin abuzuri si falsuri. In primul rand, Romaqua ar fi trebuit sa beneficieze de acea HG numai in conditiile in care dovedea ca terenul le este indispensabil pentru desfasurarea activitatii si, fara el, fabrica ar fi ajuns in faliment. Or, pe acest terminal nu se mai lucreaza de 18 ani", explica Dusa Alexandru. Pe de alta parte, directorul Romaqua sustine ca acolo statul roman a investit 7 miliarde de lei si ca, aflandu-se in perimetrul fabricii, nu au cum sa renunte la el. "Noi am facut demersurile in 1999 privind procedurile de obtinere a titlului de proprietate in baza Hotararii de Guvern 834. Astfel, acel teren pe care exista o investitie a statului roman a intrat in proprietatea noastra. Investitia a fost de 7 miliarde de lei. Terminalul acela ocupa 2,6 hectare. In 2000 am intabulat terenul si avem titlu de proprietate emis de Ministerul Industriilor", a explicat Radu Lazaroiu, director general al Romaqua.

ACEEASI MARIE... O alta problema o reprezinta intabularea terenului. Astfel, in Cartea Funciara, parcelele de teren apar cu numere cadastrale diferite, dar fizic acestea se suprapun. "Documentatia depusa pentru intrarea in proprietate asupra terenului de catre Romaqua este un fals. Noi avem numerele topografice reale, asa cum reiese din actele pe care le detinem din 1945. In 20.09.1999, Primaria Toplita raspunde cererii despuse de fabrica, mentionand ca 'documentatia este incorect realizata si va rugam sa prezentati vecinatatile reale ale terenului solicitat>>. In ciuda constatarii, procesul de delimitare este semnat de primarul Dusa Mircea si de consilieri", sustine Mandru Costel. Actualul primar al Toplitei explica la randu-i ca situatia este extrem de complicata. "Din punct de vedere moral, oamenii aceia au dreptate. Unii dintre ei au dosarele perfecte. Mai avem o situatie ciudata, in Cartea Funciara nu se suprapun intabularile, dar fizic da. De aici o intreaga tragedie a acestor oameni. Cei de la Romaqua tin cu dintii de acel teren, pentru ca spun ca au acolo terminalul, dar nu se mai folosesc de el, pentru ca fac transportul pe sosea. Fabrica nu a mai mentinut activitatea pe acest terminal dupa ce a intabulat terenul. Mai mult decat atat, a mai fost facut si un schimb de terenuri care a complicat si mai tare lucrurile", a explicat Baciu Niculae, primarul orasului.

CIUDATENII. Numerele cadastrale difera in Cartea Funciara, dar pe teren ele spun acelasi lucru. Vechii proprietari sustin ca ei au numerele corecte, asa cum reiese din acte. Pe de alta parte, conducerea Romaqua sustine ca acestia si-au obtinut numerele dupa intabularea fabricii. Pentru ca situatia sa fie si mai complicata, a existat si un schimb de terenuri intre Romaqua si SC Autotransport Calimanul SA. Terenul cu pricina este chiar bucata pe care cele cinci familii se judeca de ani buni. Astfel a mai aparut un intervenient si in procese. "Cred ca acest schimb de terenuri a fost facut tocmai in ideea de a mai complica lucrurile. Acum am inteles ca s-a renuntat la contractul de schimb", a precizat primarul Toplitei. Romaqua sustine ca schimbul i-a ajutat sa obtina un loc de parcare in Borsec. "Cum noi aveam terenul ala in Toplita, iar Calimanul, in Borsec, am zis sa le schimbam, ca tot nu aveam ce face cu el. Asa ne-am trezit in proces cu familiile din Toplita, pentru ca ne-a chemat Calimanul", explica directorul Romaqua Group.

FARA SFaRSIT. Partea interesata in toata nebunia proceselor si dosarelor este faptul ca acesti oameni au fost plimbati prin toate legile posibile ale fondului funciar. "Noi nu vedem decat un lucru. Nu ne luam terenul inapoi. S-au facut ilegalitati si nimeni nu ne baga in seama. Primaria ne ofera lemn in schimbul terenului. Noi stim insa un singur lucru, aici au avut pamant parintii si buncii nostri si mai stim ca Romaqua nu mai are nevoie de el. Ei nu mai fac nimic aici si mai au si curajul sa ne ceara bani pe el", a explicat Manea Ileana, una dintre proprietare.

APOGEUL. In urma sentintei civile nr 365 emisa de Tribunalul Harghita in august 2007, unuia dintre petenti i se dispune "radierea dreptului de proprietate si plata cheltuielilor de judecata de 100 milioane de lei". Practic, Burus Ioan este in pericol de a ramane fara casa pe care o are de aproape 40 de ani. Omul nu are insa nici banii pentru a achita cheltuielile de judecata. Toate acestea, in conditiiile in care, Romaqua ar fi cerut evitarea acestor cheltuieli. "Pana si noi am fost socati de sentinta. Romaqua a cerut clarificarea terenului pe care se gaseste terminalul, pe cei 2.500 de metri patrati pe care avem titlul de proprietate. Ne-am trezit ca ne dau cu un hectar mai mult, care apare in exproprieri. O sa renuntam la acel hectar, pentru ca este aberant sa luam terenul de sub casa omului sau parcela unde unul dintre ei are o afacere", a explicat Radu Lazaroiu.

EXPLICATIE
"Documentatia depusa pentru intrarea in proprietate asupra terenului de catre Romaqua este un fals. Noi avem numerele topografice reale, asa cum reiese din actele pe care le detinem din 1945. In 20.09.1999, Primaria Toplita raspunde cererii despuse de fabrica, mentionand ca 'documentatia este incorect realizata si va rugam sa prezentati vecinatatile reale ale terenului solicitat>>."
Costel Mandru - proprietar


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.