La scurt timp de la intrevederea presedintelui moldovean Vladimir Voronin cu omologul sau rus, Vladimir Putin, Kremlinul lanseaza o declaratie oarecum neasteptata. Prin intermediul publicatiei Kommersant, apropiata Consiliului rus de Securitate, Mos
La scurt timp de la intrevederea presedintelui moldovean Vladimir Voronin cu omologul sau rus, Vladimir Putin, Kremlinul lanseaza o declaratie oarecum neasteptata. Prin intermediul publicatiei Kommersant, apropiata Consiliului rus de Securitate, Moscova admite posibilitatea inlocuirii lui Igor Smirnov, liderul autoproclamatei republici Transnistria, in cazul in care acesta se va impotrivi planurilor sale de reglementare a conflictului transnistrean.
„Atentionarea“ administratiei rusesti intervine imediat dupa ce Ministerul de Externe de la Tiraspol ii ceruse, printr-o scrisoare deschisa, recunoasterea independentei regiunii.
Moscova n-a fost insa foarte incantata de idee si a pregatit un plan de rezerva. Un nou lider la Tiraspol. Este vorba despre presedintele Parlamentului separatist, Evgheni Sevciuk.

Luna viitoare este decisiva
Potrivit unor surse citate de Kommersant, o delegatie rusa se va deplasa, la inceputul lunii viitoare la Tiraspol, pentru
a-l convinge pe liderul separatist.
„In caz contrar, el va repeta soarta lui Askar Akaev“, a spus unul dintre negociatorii rusi ai di ferendului transnistrean. Askaev, fost presedinte al Kargazstanului, a fost inlaturat de la putere in martie 2005 prin Revolutia Lalelelor. Seful diplomatiei moldovene Andrei Stratan a declarat, dupa vizita lui Voronin, ca Putin si-a formulat sprijinul pentru reglementarea conflictului transnistrean prin acordarea unui statut de autonomie regiunii, in cadrul statului reunificat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.