Pana la cei 75 de ani ai sai, dintre care 42 sunt de viata publica bogata in urcusuri si coborasuri, Jacques Chirac si-a construit un destin ce iese din tipare: a fost de doua ori presedinte, de doua ori prim-ministru, 18 ani primar al Parisului. <

Pana la cei 75 de ani ai sai, dintre care 42 sunt de viata publica bogata in urcusuri si coborasuri, Jacques Chirac si-a construit un destin ce iese din tipare: a fost de doua ori presedinte, de doua ori prim-ministru, 18 ani primar al Parisului.

Contrazicand toate pronosticurile, el a castigat de doua ori alegerile prezidentiale, in 1995 si 2002. Sustinatorii lui il considera un om calduros, generos, "intotdeauna atent cu ceilalti". Adversarii il descriu ca pe un presedinte "versatil", lipsit de viziune, "mai capabil sa obtina puterea decat sa o exercite".

Toti biografii sai sunt de acord ca omul Chirac este mult mai complex decat imaginea pe care a lasat-o mult timp: un petrecaret cu limbaj vulgar, amator de bere mexicana si mancare buna, inclinat spre baile de multime si "mangaind posteriorul" vacilor la saloanele agricole. Pentru ca acest om este permanent in miscare, dar si un indragostit de Asia, expert pasionat de sumo, mare aparator al "popoarelor uitate", partizan al dialogului intre culturi.

In tinerete s-a imbarcat pe un vas cu destinatia Statele Unite, unde a fost chelner timp de mai multe luni. Copil unic, el a ramas insa fidel mediului burghez in care a crescut, intrand la Scoala Nationala de Administratie care formeaza elitele franceze. Acolo a intalnit-o pe viitoarea sa sotie, Bernadette Chodron de Courcel, cu care va avea doua fiice, Laurence si Claude.

Gaullist pragmatic, Chirac a castigat primele sale alegeri in 1956, intr-un orasel din Correze, departament rural din centrul Frantei pe care l-a reprezentat in Adunarea Nationala timp de 30 de ani.

A urmat o cariera politica fulminanta: ministru fara intrerupere din 1967 pana in 1974, de doua ori sef de Guvern in timpul mandatului lui Valery Giscard d'Estaing, intre 1974 si 1976, apoi in timpul "coabitarii" cu socialistul Francois Mitterrand, din 1986 pana in 1988.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.