SOLICITARE - Comisia Europeana cere statelor membre protejarea cetatenilor
Romania, alaturi de celelalte state membre care vor trece la euro, trebuie sa elaboreze un plan national pentru pregatirea populatiei, conform recomandarilor Comisiei Europene. Guvernul roman a stabilit in urma cu doi ani ca vom adopta euro in 2014.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va face tot posibilul pentru ca tara noastra sa treaca la euro in anul 2014, asa cum s-a stabilit in urma cu doi ani, in ciuda crizei finaciare care se manifestra in ultima vreme. Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a explicat ca "banca centrala se va bate pana la ultimul cartus, pana la ultimul glont pentru pastrarea acestui calendar" prin masurile ferme pe care le ia, prin faptul ca mentine tinta de inflatie, "desi este extrem de greu sa ajunga la ea".

CONDITII. Romania trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a putea adopta euro ca moneda nationala: sa consolideze inflatia scazuta, sa formeze piata interna de capitaluri pe termen lung si convergenta ratelor de dobanda. In plus, cu doi ani inainte, adica in 2012, ar trebui sa intram in mecanismul european al ratei de schimb ERM2 (Exchange Rate Mechanism), care presupune un interval maxim de variatie al leului fata de euro de plus sau minus 15%. Pentru aderarea la zona euro, Uniunea Europeana cere convergenta nominala, nu convergenta reala, la cele trei criterii de la Maastricht, adica deficitul bugetar sa fie mai mic de 3% din produsul intern brut (PIB), datoria publica trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB, iar inflatia nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor trei tari din UE cu inflatia cea mai mica.

Citeste si:

PLAN. Romania, alaturi de alte state membre ale UE, care vor adopta moneda europeana, trebuie sa pregateasca un plan national care sa cuprinda aspectele organizationale ale trecerii la euro, printre masuri numarandu-se campanii de informare, prevenirea practicilor abuzive si monitorizarea preturilor. Potrivit Comisiei, legislatia nationala trebuie sa impuna dubla afisare a preturilor, precum si a altor sume care trebuie platite, creditate sau debitate, prevederea fiind obligatorie din momentul in care este fixat, in mod irevocabil, cursul de schimb dintre moneda nationala si cea europeana, curs la care se va face conversia. "Dubla afisare trebuie sa ramana obligatorie pentru o perioada de minimum sase luni si de maximum un an de la introducerea monedei euro. Aceasta obligativitate trebuie sa inceteze ulterior, pentru a le permite cetatenilor sa se familiarizeze complet cu noua moneda", se spune in recomandare.

In ceea ce priveste obligatiile institutiilor de credit, acestea trebuie sa isi informeze clientii cu privire la consecintele trecerii la moneda europeana. Astfel, acestea trebuie sa atraga atentia populatiei asupra faptului ca o data cu introducerea euro nu vor mai putea fi facute plati scripturale si nu vor mai putea fi detinute conturi in nici una din vechile unitati monetare. "Statele membre trebuie sa monitorizeze pregatirea agentilor economici pentru trecerea la moneda euro, in special prin intermediul unor sondaje regulate", se spune in textul elaborat de Comisia Europeana.