AVAS a primit 17 scrisori de intentie din Romania si opt din Marea Britanie.Prin licitatia cu strigare, statul vrea sa obtinacit mai multi bani din vinzarea fabricii iesene Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit pina in prezent 53 de scrisori de intentie de la investitori interesati sa preia pachetul majoritar la producatorul de medicamente Antibiotice Iasi, anunta institutia. Investitorii sint din toata lumea, insa cele mai multe scrisori provin de la societati ori de la oameni de afaceri din Romania - 17, Marea Britanie - 8 si din India - 5. Scrisori au mai venit si din partea unor investitori din Germania, Elvetia, Grecia, Italia, SUA ori din Estonia. Exista chiar si o scrisoare de intentie de la un investitor din Insulele Cayman. Din punctul de vedere al AVAS, numarul mare de scrisori de intentie dovedeste faptul ca Autoritatea a ales cea mai buna metoda de privatizare. „AVAS este hotarita sa desfasoare privatizarea in mod transparent si cu respectarea celor mai bune practici la nivel international si sint convins ca rezultatul va fi foarte bun", a declarat presedintele Autoritatii, Teodor Atanasiu.

Autoritatea a pus in vinzare pachetul de 53,0173% din actiuni detinut de stat la Antibiotice, la un pret de pornire a licitatiei cu strigare de 136 de milioane de euro - circa 2 lei pe actiune. Pretul este stabilit in urma unei evaluari complexe, realizata de un consultant international, firma AT KEARNEY GmbH. Pentru participarea la licitatie, potentialii cumparatori trebuie sa depuna la sediul AVAS documentele de participare stabilite prin dosarul de prezentare, cel mai tirziu cu o zi lucratoare inainte de 18 martie 2008 - data fixata pentru inceperea licitatiei.

Metoda licitatiei cu strigare aleasa ca solutie de privatizare de catre stat a fost contestata de salariatii Antibiotice pe motiv ca, in acest fel, poate veni oricine care sa nu fie interesat de dezvoltarea activitatii companiei, ci doar de terenul aferent fabricii. De altfel, sindicatul a atacat in instanta metoda de privatizarea aleasa de Guvern, cerind anularea hotaririi Executivului. Pronuntarea sentintei a fost aminata pina pe 4 februarie 2008.

AVAS s-a justificat spunind ca licitatia cu strigare asigura o maxima siguranta procesului de privatizare si permite obtinerea celui mai bun pret. Directorul general al Antibiotice a declarat recent, pentru Cotidianul, ca este convins ca de compania pe care o conduce se vor arata interesati atit investitori strategici, cit si fonduri de investitii. In cursul anului trecut, producatorul autohton de medicamente Biofarm si-a anuntat intentia de a participa la privatizarea fabricii iesene in consortiu cu mai multe SIF-uri.

Antibiotice Iasi inregistra, la sfirsitul lunii octombrie 2007, un profit net de 28 de milioane de lei, mai mare decit in tot anul precedent, la o cifra de afaceri de 177 de milioane de lei.