Noul presedinte al conservatorilor s-a remarcat de-a lungul timpului prin relatia apropiata pe care a avut-o cu Dan Voiculescu si migrarea prin ograda mai multor partide.
Cariera ei politica incepe ca membru fondator al FSN, apoi Daniela Popa t
Noul presedinte al conservatorilor s-a remarcat de-a lungul timpului prin relatia apropiata pe care a avut-o cu Dan Voiculescu si migrarea prin ograda mai multor partide.
Cariera ei politica incepe ca membru fondator al FSN, apoi Daniela Popa trece prin PDSR si ApR, iar la inceputul mileniului imbratiseaza doctrina conservatoare. Succesul ei in alegerile pentru sefia conservatorilor a ridicat insa mari semne de intrebare, existand acuzatii ca s-a realizat prin incalcarea Statutului partidului. In pofida haosului care domneste zilele acestea printre conservatori, celelalte partide dau semnale ca sunt interesate de o colaborare cu acestia dupa limpezirea apelor.
Vocea filialelor incepe sa dea semnalul unei revolte interne in PC, dupa alegerea Danielei Popa in fruntea partidului. Ei acuza fosta conducere ca a actionat discretionar, refuzand organizarea celui de-al doilea tur pentru desemnarea castigatorului functiei supreme. Desi chiar si in vechiul Statut se precizeaza la articolul 74 ca "hotararile Congresului PC se adopta cu majoritatea simpla a voturilor delegatilor prezenti", Dan Voiculescu a ignorat acest lucru si a declarat-o castigatoare pe favorita sa, desi nu intrunise 50% plus 1 din numarul voturilor exprimate. Paradoxul este insa ca Statutul vechi a fost insa folosit doar pentru alegerea presedintelui, pentru celelalte functii fiind luat in considerare noul Statut. Astfel, a fost posibila alegerea lui Codrut Seres ca secretar general si atribuirea functiei de presedinte fondator lui Voiculescu. Mai mult, haosul care domneste la conservatori a facut ca la Congres sa apara 31 de vicepresedinti, chiar daca statutul prevede doar 19.
Traseista politic
Membrii PC pun acest gest al lui Voiculescu pe seama faptului ca acesta isi dorea cu orice pret ca Daniela Popa sa castige fotoliul de lider. Popa si-a inceput cariera politica in FSN si a trecut pe la PDSR si ApR, dar a ramas in afara Parlamentului din 2000. Din acel moment, ea a preluat functia de sef de cancelarie al presedintelui conservator, urcand rapid pe scara ierarhica si in 2002 a devenit membru in Biroul Permanent al PC. In 2005, Daniela Popa devine doctor in economie, la Relatii Publice Internationale din cadrul ASE, unde preda si "domn profesor" Voiculescu.
Ca pe vremea lui Ceausescu
Florin Anghel ne-a declarat ca Statutul PC a fost incalcat intr-un mod brutal pentru ca Daniela Popa sa ajunga in fruntea conservatorilor. El il acuza pe Dan Voiculescu ca este responsabil pentru criza generata in partid, deoarece a tinut cu orice pret sa o impuna in fruntea PC pe favorita sa.
Cum comentati stilul in care fost proclamata Daniela Popa presedinte?
S-a incalcat statutul si s-a actionat in stil dictatorial ca pe vremea lui Ceausescu. Si in statutul vechi se vorbea de majoritatea simpla pentru a fi ales. Daca statutul nou nu a intrat in vigoare, noi pe baza carui statut am ales presedintele fondator si secretarul general? Asta inseamna ca ei nu mai sunt in functie? Problema este acum la partid si la Voiculescu, deoarece este greu sa le mai vorbesti acum oamenilor despre democratie interna si egalitate de sanse. Este aproape imposibil sa mai creada cineva in ele.
Plecati din Partidul Conservator?
Nu am luat inca nici o decizie in acest sens. Ma voi consulta si cu colegii mei din filiala Prahova si vom stabili intr-o zi sau doua ce vom face. Le-am cerut sa mearga acasa, sa se linisteasca si apoi sa ne intalnim pentru a lua o decizie. Oricum exista o suparare teribila in randul membrilor, oamenii nu mai vor sa auda de ce s-a intamplat. Nu stiu daca vor lua decizia sa plece din partid, dar sunt extrem de suparati. La finalul Congresului, trei sferturi din delegati parasisera sala in semn de protest fata de ce s-a intamplat. Nu este o suparare doar la nivelul filialei care m-a sustinut.
De ce nu s-a organizat si turul doi pentru a se stabili castigatorul?
Daca se organiza si cel de-al doilea tur existau sanse mari ca sa castige tot Daniela Popa. Putea merge Sabin Cutas la oamenii lui si sa le ceara sa o sprijine pe Popa. Nu am inteles insa de ce a actionat in modul acesta brutal profesorul Dan Voiculescu. Daca ea era aleasa normal se punea capat acestei stari de tensiune care s-a creat la finalul Congresului.
Veti contesta alegerea Danielei Popa in functia de presedinte sau veti cere organizarea unui nou Congres?
Nu voi face asta. Nu este stilul meu sa generez tensiuni. Oamenii vor judeca singuri. Nu stiu daca nu o va face altcineva. Organizarea unui Congres extraordinar nu cred ca va rezolva lucrurile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.