Senatorul Edward (Ted) Kennedy, fratele cel mic al celebrului presedinte american impuscat la Dallas in 1963, si-a exprimat public sustinerea pentru Barack Obama, la fel ca fiica lui JFK, Caroline Kennedy.

Senatorul Edward Kennedy, o voce liberala importanta in Congres, il sprijina pe Barack Obama in campania pentru nominalizarea la candidatura Partidului Democrat pentru alegerile prezidentiale, relateaza presa americana, citind surse democrate. Ted Kennedy, fratele cel mic al presedintelui asasinat, un senator cu vechime in statul Massachusetts, urma sa-si exprime sustinerea pentru Obama, luni, la Universitatea Americana din Washington. Senatorul urma sa fie insotit de nepoata sa, Caroline Kennedy, fiica fostului sef de stat, care deja si-a facut cunoscuta optiunea pentru candidatul de culoare.

Caroline Kennedy a scris un editorial in „New York Times" in care spunea ca Obama, senator de Illinois aflat la primul mandat, pare sa-i inspire pe oameni la fel cum o facea tatal sau, pe vremuri. Sub titlul „Un presedinte ca tatal meu", Caroline marturiseste ca il prefera pe Barack Obama in functia de presedinte al SUA din motive „politice, patriotice si personale". „Uneori ne ia timp sa intelegem ca cineva are o aptitudine speciala pentru a ne face sa credem in noi insine, sa facem legatura cu idealurile noastre si sa ne imaginam ca impreuna putem facem lucruri mari. In acele rare momente, cind apare o astfel de persoana, trebuie sa lasam la o parte planurile noastre si sa incercam sa obtinem ceea ce e posibil", sustine Caroline Kennedy, precizind ca cel la care se refera e senatorul Obama. „Senatorul Obama duce o campanie demna si onesta. A vorbit elocvent despre rolul credintei in viata sa... Si daca e sa judecam, Obama a facut alegerea corecta in cele mai importante probleme ale timpului nostru, opunindu-se razboiului din Irak de la inceput."

Intrebat cum comenteaza zvonurile referitoare la o posibila sustinere din partea seniorului senator, Obama le-a spus jurnalistilor ca a vorbit cu Ted de mai multe ori pe aceasta tema, de cind a intrat in cursa electorala, iar daca s-a decis in acest sens, Kennedy trebuie sa fie cel care-si anunta public sustinerea. Familia Kennedy este divizata in privinta preferintei pentru candidatii democrati la alegerile din noiembrie 2008. Kathleen Kennedy Townsend, fiica senatorului Robert F. Kennedy, a declarat ca o sustine pe Hillary Clinton. „Respect decizia lui Teddy si a Carolinei, dar eu am o optiune diferita", a anuntat Townsend. Ea a spus ca, desi il admira mult pe senatorul Obama, o cunoaste pe Hillary de 25 de ani si stie cit de eficienta e ca lider, femeie si persoana cu convingeri profunde. „Cred ca Hillary e cea mai buna alegere pentru presedinte", a conchis Kathleen.

Este Obama noul JFK? Barack Obama a fost comparat de presa americana cu John F. Kennedy pentru talentul sau oratoric deosebit, pentru discursurile sale intelectuale si retorica cu care reuseste sa-si atraga sustinatori. JFK a fost la 43 de ani cel mai tinar presedinte american, in ianuarie 1961. Obama, care are 46 de ani, este, coincidenta, nascut in anul in care JFK a devenit sef de stat. Carismatic, la fel ca fostul lider al SUA, Obama se mindreste cu o familie frumoasa. Printre cei care contesta asemanarea dintre cei doi barbati este, desigur, Hillary Clinton, care spune ca, spre deosebire de Obama, Kennedy a fost senator timp de 14 ani, a fost un erou si un om cu multe realizari si impliniri, pregatit sa ocupe aceasta inalta functie in stat.