Nokia a anunțat luni că va face o ofertă de 16 coroane pe acțiune firmei Trolltech, cu 60% peste prețul de inchidere de vineri, de 10 coroane pe acțiune.
Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a făcut public anul trecut planul de a pătrunde pe piața aplicațiilor și serviciilor, odată cu maturizarea industriei de telefonie mobilă.
Firma Trolltech permite companiilor să ofere aplicații pentru o gamă largă de sisteme de operare.
Qtopia, una din aplicațiile produse de firmă, a fost utilizată in telefoanele mobile Motorola, ce au ca sistem de operare Linux, in console și playere media.
Potrivit Nokia, acționarii a 35,02 milioane de titluri Trolltech, ce reprezintă aproximativ 66,43% din firma Trolltech, au fost de acord cu oferta propusă.
Oferta evaluează Trolltech la 20,6 ori valoarea caștigurilor din 2009, conform Reuters. Se așteaptă ca Trolltech să anunțe pierderi nete de 34 milioane coroane norvegiene pentru anul 2007, raportate la un venit de 229 milioane coroane.
Mai mulți analiști au subliniat importanța know-how-ului achiziționat de Nokia in ce privește folosirea sistemelor de operare Linux, după ce Google a anunțat in noiembrie că va pătrunde pe piața telefoanelor mobile cu sistemul de operare denumit Android, ce funcționează pe Linux.
Insă purtătorul de cuvant al Nokia, Mark Durrant, a declarat că in preluarea Trolltech nu a fost urmărit aspectul Linux.
"Aici este vorba de modul de producție al Trolltech. Poți dezvolta mai rapid programe ce funcționează pe platforme multiple", a spus Durrant.
Nokia a declarat că se așteaptă ca acordul să fie finalizat in al doilea trimestru.
Preluarea Trolltech este ce-a de-a doua achiziție a unei firme norvegiene producătoare de tehnologie de către o companie cu renume mondial in mai puțin de o lună, după ce Microsoft a oferit 1,2 miliarde dolari pe 8 ianuarie pentru preluarea firmei de aplicații Fast Search & Transfer.