Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Elade, primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei Hristodoulos, a incetat ieri din viata, la varsta de 69 de ani. Arhiepiscopul Hristodoulos, care a reusit sa atenueze tensiunile vechi de secole dintre Biserica Ortodoxa
Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Elade, primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei Hristodoulos, a incetat ieri din viata, la varsta de 69 de ani. Arhiepiscopul Hristodoulos, care a reusit sa atenueze tensiunile vechi de secole dintre Biserica Ortodoxa si Vatican, a murit la resedinta sa, dintr-o suburbie a Atenei, in urma unui cancer la ficat.
Diviziunile din sanul Bisericii
Lumea ortodoxa sufera acum o noua pierdere majora, dupa ce, anul trecut, la 30 iulie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, murea la Spitalul Fundeni in urma unei operatii de prostata, circumstantele decesului sau fiind investigate de numeroase autoritati de la Bucuresti. La 22 decembrie 2007 avea sa treaca la cele vesnice Chrysostomos I, fost Arhiepiscop al Ciprului intre anii 1977 - 2006, dupa ce s-a aflat, timp de doi ani in coma. In plus, statutul patriarhatului de Constantinopole, Bartolomeu I, seful spiritual al ortodocsilor din Europa de Rasarit, este, in continuare, subminat, de autoritatile din Turcia, tara in care minoritatea ortodoxa-greaca nu beneficiaza de drepturile sale.
Hristodoulos si Papa Ioan Paul al II-lea, la Atena, in 2001 Moartea Arhiepiscopului Hristodoulos, una dintre cele mai iubite figuri din Grecia, care, ca si Patriarhul Teoctist a primit, in 2001, vizita Papei Ioan Paul al II lea in tara sa, intervine pe fondul unor diviziuni aparute in interiorul bisericilor ortodoxe si promovate cu insistenta de Patriarhia Rusiei, a Serbiei, a Ucrainei si de Mitropolia Moldovei subordonata Bisericii Ortodoxe Ruse. Practic, Biserica Rusa incearca sa-si obtina statutul de a Treia Roma, impotriva Constantinopolului. Dupa marea schisma de la 1054, care a tensionat, secole bune, relatiile dintre lumea ortodoxa si Vatican, seful Bisericii Grecesti a fost unul dintre artizanii relansarii relatiilor, invitandu-ul pe Papa Ioan-Paul al II-lea la Atena in 2001, iar ulterior, in 2006, deplasandu-se la Roma, la invitatia actualului Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea. Sfantul Sinod dispune in prezent de 20 de zile pentru a alege un nou arhiepiscop din randul celor 80 de episcopi membri, o prima sedinta fiind programata luni.
Patriarhul Daniel, la funeraliile de joi
La funeraliile PFP Hristodoulos, care vor avea loc joi, la Atena, va participa si Patriarhul BOR, Daniel, insotit de o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane. Autoritatile elene au decretat patru zile de doliu national.
Arhiepiscopul Hristodoulos, a carui moarte a survenit ieri, fusele spitalizat in august 2007, intr-o clinica din SUA, unde fusese transportat cu un avion pus la dispozitie de statul elen. Desi se reusise gasirea unui donator, el a fost exclus brusc de la procedura operatorie, medicii anuntand ca tumora s-a extins in asa masura incat transplantul devine imposibil. Dupa zece luni petrecute in spitalul din Miami, PFP Hristodoulos a revenit in Grecia, in octombrie, in aceste ultime saptamani ale vietii refuzand orice tratament. Hristodoulos a fost unul dintre cei mai tineri prelati care au preluat conducerea Bisericii Greciei, in 1998, dupa ce a ocupat in cursul dictaturii coloneilor (1967-1974) postul de secretar al Sfantului Sinod.
Slujbe si condoleante
Ambasada Elena la Bucuresti, anunta, intr-un comunicat, adormirea Intai statatorului Bisericii Ortodoxe Grecesti, Preafericitului Arhiepiscop al Atenei si al intregii Elade, Hristodoulos si precizeaza ca, la sediul Ambasadei, din str. Pache Protopopescu nr.1-3, Sector 2, se va deschide o carte de condoleante, maine, 30.01.2008, si joi, 31.01.2008, de la orele 11.00 pana la 15.00. PF Daniel (foto), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si-a exprimat ieri condoleantele oficiale. Biserica Ortodoxa Romana va sustine mai multe slujbe in amintirea Patriarhului Hristodoulos. Sambata, la Patriarhie, a avut loc si slujba de pomenire a Parintelui Patriarh Teoctist, la 6 luni de la trecerea sa la cele vesnice. (D.E.)
Luptele cu politicienii
Arhiepiscopul Hristodoulos a condus timp de un deceniu Biserica Greciei, o piatra de temelie a Ortodoxiei, cu 10 milioane de credinciosi. Considerat drept cea mai iubita figura publica, dar care reusise sa isi faca si numerosi dusmani, Inaltul Prelat a fost un adept al noilor tehnologii de comunicatie, promovand infiintarea primei pagini web a bisericii elene, o biblioteca digitala ce poate fi consultata in noua limbi si care include documente muzicale si artistice.
Pastorirea sa a fost insa marcata de doua scandaluri majore: disputa sa cu guvernul Simits, dupa alegerile din 2000, pe tema mentionarii apartenentei religioase pe cardurile de identitate emise de politie, si "racirea" inregistrata in 2004 in relatiile dintre biserica autocefala a Greciei si liderul spiritual al ortodoxiei, patriarhatul ecumenic al Constantinopolelui, conflict legat, se pare, de modul de exercitare a jurisdictiei canonice in unele eparhii din nordul Greciei. Seful Bisericii Ortodoxe a Greciei a incercat sa valorifce "deschiderea bisericii" in randul tinerilor si s-a luptat impotriva oricaror demersuri menite sa reduca influenta bisericii, autorizand doar incinerarea mortilor. Hristodoulus nu a ezitat sa atace cercurile liberale, care, dupa cum explica Patriarhul, incearca sa distruga mostenirea puternica ortodoxa. Astfel, Hristodoulos s-a opus ferm casatoriilor dintre homosexuali, dar si globalizarii, i-a calificat pe turci "barbari", nefiind de acord cu eforturile Turciei de a adera la UE, si i-a ironizat pe noii europeni, a caror civilizatie a inceput sa se dezvolte intr-o epoca in care grecii construiau Parthenonul, criticand totodata si "aroganta americanilor". Inaltul prelat s-a remarcat prin declaratii traditionaliste, cu tenta nationalista, care au generat scandaluri virulente ale cercurilor liberale anti-ortodoxe. Atacurilor acestora, ca replica, au mers pana la afrontul de a invada cu femei Muntele Athos, actiune oprita de fortele politienesti. Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade a vizitat Romania de trei ori, in mai 2000, iunie si octombrie 2003.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.