Leul isi va relua tendinta de apreciere in urmatorul an, iar, intre timp, nu e exclus ca banca centrala sa mareasca, din nou, dobanda de politica monetara la urmatoarea sedinta, pentru a tine in frau inflatia si evolutia cursului de schimb, a spus ec
Leul isi va relua tendinta de apreciere in urmatorul an, iar, intre timp, nu e exclus ca banca centrala sa mareasca, din nou, dobanda de politica monetara la urmatoarea sedinta, pentru a tine in frau inflatia si evolutia cursului de schimb, a spus economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, informeaza NewsIn. "Banca centrala are control asupra inflatiei, iar leul nu va ajunge la 4 lei/euro, cursul de schimb. Cei care tin lei astazi vor vedea peste un an, pe 24 ianuarie 2009, ca vor fi castigat, tinand lei, atat din dobanda, cat si din curs, care atunci va fi mai puternic, mai apreciat decat este astazi", a mai spus Valentin Lazea, in interviul acordat BBC. Banca centrala incearca sa controleze inflatia prin masurile pe care le intreprinde pe piata interbancara, in conditiile in care anul trecut si-a ratat cu mult unica tinta asumata, de 4%. Inflatia atinsa la finalul lui 2007, de 6,57%, a depasit si limita superioara a intervalului de 3-5% avut in vedere de BNR. Pentru sfarsitul lui 2008, BNR tinteste o inflatie de 3,8%, cu intervalul aferent de 2,8-4,8%. Lazea a mentionat ca, asa cum explicase si guvernatorul bancii centrale, BNR recomanda persoanelor care vor sa isi ia credite, sa le ia in moneda in care isi primesc salariile si din care vor trebui sa ramburseze imprumutul. Cei care au venituri in lei, sa isi ia credite in lei, iar cei care sunt platiti in euro, "n-au decat sa-si faca credit si-n euro", a spus Lazea.
Pragul psihologic de 4 lei/euro pare sa joace un rol important pentru ca, in atingerea tintei de inflatie, un lucru foarte important il reprezinta "asteptarile inflationiste ale publicului". "Daca publicul inceteaza sa te mai creada - pe tine, banca centrala, si pe tine, Guvern -, atunci, foarte greu se recastiga increderea", iar "Banca Nationala a muncit sapte ani pentru a castiga increderea publicului", a explicat Lazea. In aceste conditii, e de asteptat ca BNR sa mareasca iar dobanda-cheie cu 0,25-0,50%. ''Daca toata piata se asteapta la o crestere a cursului si intrucat o astfel de crestere a dobanzii ar linisti inclusiv pe cei care se tem de depreciere in continuare, este probabil, zic eu probabil, ca la urmatoarea sedinta sa se ia o decizie in sensul maririi dobanzii", a spus Valentin Lazea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.