In ultimele trei sedinte ale pietei valutare, cursul mediu al euro s-a mentinut in apropierea pragului de 3,77 lei. Ieri, BNR a anuntat un curs de 3,7690 lei, fata de 3,7694 lei, vinerea trecuta, insa cotatiile din piata au fost deosebit de volatile,
In ultimele trei sedinte ale pietei valutare, cursul mediu al euro s-a mentinut in apropierea pragului de 3,77 lei. Ieri, BNR a anuntat un curs de 3,7690 lei, fata de 3,7694 lei, vinerea trecuta, insa cotatiile din piata au fost deosebit de volatile, ele miscandu-se intre 3,73 si 3,8 lei, dupa ce la sfarsitul saptamanii maximul fusese de 3,8350 lei. Se pune intrebarea daca BNR a intervenit in piata, dealerii declarand ca scaderea cotatiilor a fost provocata de vanzarile agresive ale unei mari banci. Aceasta opinie ar putea sa nu fie reala, avand in vedere ca aceleasi fluctuatii mari s-au inregistrat si saptamana trecuta, ele fiind provocate de miscarile speculatorilor, care vindeau sus si cumparau jos.
Pe de alta parte, este posibil ca vanzarile de valuta sa fi fost opera fondurilor straine care se pregatesc sa revina sau sa isi majoreze pozitiile pe piata locala, in asteptarea majorarii de catre banca centrala a dobanzii de politica monetara, la intalnirea C.A. de la inceputul saptamanii viitoare.
Ieri, piata valutara s-a deschis la cotatii de 3,79 - 3,8 lei, dupa care sub presiunea ordinelor de vanzare de valuta cotatiile au scazut la 3,76 - 3,7650 lei, pentru ca in scurt timp sa fie atins un minim de 3,73 lei. Odata atins acest minim, a aparut o corectie care a adus euro pana la 3,7750, pentru ca in jurul orelor 16:00 cotatiile sa scada spre 3,76 lei, in ton cu evolutia celorlalte monede din regiune. Cursul mediu al dolarului nu a suferit de asemenea schimbari majore, el fiind stabilit la 2,5616 lei, fata de 2,5634 lei, vinerea trecuta.
Dobanzile interbancare la depozitele overnight si one week s-au mentinut la un nivel ridicat, de 8,4 - 9,3%, ca urmare a scaderii lichiditatii, urmare a inceperii unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii dar si a sterilizarii realizate de BNR, care a atras 530 de milioane de lei, in depozite pe o saptamana. Paritatea euro/dolar a urcat ieri pe pietele europene peste 1,4750, fata de un minim pe cele asiatice de 1,4660 dolari. Mentinerea monedei unice in jurul pragului de 1,47 este consecinta diferentialului dintre dobanda americana si cea din euro-zona, 4% fata de 3,75%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.