Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si serviciile se vor dezvolta in perioada ianuarie-martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, in timp ce domeniul constructiilor va avea o tendinta de stabilitate, potrivit unui com
Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si serviciile se vor dezvolta in perioada ianuarie-martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, in timp ce domeniul constructiilor va avea o tendinta de stabilitate, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica.
Conform sondajului realizat in luna ianuarie de INS, opiniile managerilor evidentiaza mentinerea unei tendinte pozitive pentru trimestrul intai, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +6%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +9%).
Pentru exportul de produse finite si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene, managerii prognozeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni. In ceea ce priveste numarul de angajati din industrie, acesta va avea o tendinta de usoara scadere, soldul conjunctural fiind de -6%. Reducerea va fi mai accentuata in sectoarele legate de articolele de imbracaminte si metalurgie, unde soldurile conjuncturale vor fi de -22%, respectiv -20%. Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +34%), ritmul fiind superior celui din estimarea facuta in luna decembrie (sold conjunctural +24%).
Potrivit managerilor, volumul productiei si al stocului de contracte si comenzi din constructii se va stabiliza in cele trei luni analizate, aceeasi tendinta de echilibru fiind preconizata si pentru numarul de salariati din acest domeniu. In acelasi timp, preturile lucrarilor de constructii vor creste in intervalul ianuarie-martie, potrivit comunicatului.
In sectorul comertului cu amanuntul, managerii se asteapta la un avans al vanzarilor de marfuri, pe total activitate, dar de intensitate mai mica fata de previziunile din luna decembrie, considerata perioada de varf caracteristica sfarsitului de an. Astfel, situatia economica va inregistra un trend pozitiv, dar intr-un ritm mai moderat, soldul conjunctural fiind de +27%. Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor inregistra o evolutie pozitiva, in continua crestere, conform soldului conjunctural de +21%.
Angajatorii prognozeaza o usoara crestere a numarului de salariati in sectorul comertului cu amanuntul (+12% sold conjunctural), potrivit sondajului INS. Totodata, managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare vor creste (sold conjunctural +41%).
Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate soldul conjunctural fiind de +23%, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii se afla intreprinderile mari (250-499 de salariati), la care soldul conjunctural este de +60%, urmate de intreprinderile foarte mari (500 de salariati si peste), cu un sold conjunctural de 35%. Conform estimarilor, cererea de servicii isi va mentine, pentru primele trei luni ale anului, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +32%). In ceea ce priveste numarul de angajati din domeniul serviciilor, managerii se asteapta la o usoara crestere, soldul conjunctural fiind de +14%. Potrivit INS, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra de asemenea un avans in perioada ianuarie-martie (sold conjunctural +34%).
Rezultatele sondajului au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Acestea s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.676 de agenti economici), constructiilor (1.254), comertului cu amanuntul (2.197) si serviciilor (2.009). Diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.