Pe Pamant exista numeroase locuri "neprietenoase", cu temperaturi extreme, insa sunt si zone distruse de mana omului, de industrie sau de deseurile deosebit de toxice care au fost abandonate fara discernamant. Sunt si situatii in care, in urma uno
Pe Pamant exista numeroase locuri "neprietenoase", cu temperaturi extreme, insa sunt si zone distruse de mana omului, de industrie sau de deseurile deosebit de toxice care au fost abandonate fara discernamant. Sunt si situatii in care, in urma unor accidente, zonele respective au devenit de nelocuit, relateaza presa rusa. Unul dintre aceste locuri este categoric Cernobal, din Ucraina. Consecintele celui mai mare accident nuclear se vad si acum. Au fost afectati peste 5,5 milioane de oameni, iar rata cancerului tiroidian in zona a crescut fulgerator. Tragedia a influentat dramatic viata economica a locuitorilor si nu numai, pentru ca si agricultura tarilor vecine a fost afectata.
Vapi, India Aproximativ 4000 de kilometri patrati din zona orasului abandonat Cernobal au ramas de nelocuit din cauza accidentului nuclear de pe 26 aprilie 1986.
Un alt loc este Sumqayit, Azerbaijan. O alta mostenire toxica a industriei sovietice, orasul care numara 275.000 de suflete trebuie sa suporte zi de zi contaminarile cu metale grele, petrol sau alte chimicale, de pe vremea cand era un centru de productii chimice. In consecinta, localnicii sufera de cancer intr-un procent de la 22 la 51% mai mare decat ceilalti conationali, iar copiii lor s-au nascut cu o serie de defecte genetice, de la retard mental la afectiuni ale oaselor.
Vapi, India - acest oras se lupta zi de zi cu ramasitele a peste o mie de fabrici, cu resturi de petrochimicale, pesticide si alte substante deosebit de toxice care au infestat apele din zona
Sumqayit, Azerbaijan Tianying, China - in centrul de productie al Chinei locuiesc peste 160.000 de muncitori calificati, iar Tianying este una dintre cele opt cele mai poluate zone din tara, potrivit chiar Guvernului chinez. Concentratia de plumb din aer si sol este de 8,5 si chiar de zece ori mai mare decat standardele de sanatate nationale. Specialistii au declarat ca peste 140.000 de persoane sunt in pericol de a se intoxica cu plumb din cauza unei mari uzine de prelucrare a plumbului din regiune. Tianying este responsabil de jumatate din productia de plumb a tarii!
Sukinda, India - locul unde se afla cele mai multe mine din lume - 12. Acestea functioneaza fara absolut nici un control al autoritatilor, iar acestea deverseaza substantele chimice periculoase in sursele de aprovizionare cu apa.
Sukinda detine 97% din depozitele de crom ale Indiei si una din cele mai mari mine de crom cu exploatare la zi din lume. 70% din apa de la suprafata din zona si 60 % din apa potabila contine crom hexavalent, ce cauzeaza cancer, si depaseste de doua ori standardele nationale si internationale. Muncitorii din minele de cromita sunt expusi zi de zi la praful toxic si mai mult decat atat, beau si apa contaminata de substantele deversate la intamplare. Din aceste cauze, aproape toti locuitorii Sukindei sufera de grave afectiuni gastrointestinale, precum si boli ale plamanilor. (B.M.)
Tianying, China


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.