- Publicarea in “Gardianul” a contractului de vanzare a Tractorului Brasov a determinat Comisia pentru politica economica din Senat sa anunte declansarea unei anchete pe marginea acestei afaceri. Presedintele Comisiei, Mihai Tudose, ne-a
- Publicarea in “Gardianul” a contractului de vanzare a Tractorului Brasov a determinat Comisia pentru politica economica din Senat sa anunte declansarea unei anchete pe marginea acestei afaceri. Presedintele Comisiei, Mihai Tudose, ne-a declarat ca, luna viitoare, AVAS va trebui sa prezinte atat contractul, cat si caietul de sarcini care a stat la baza acestei afaceri dubioase. Senatorii vor intocmi un raport si, in cazul in care se vor descoperi ilegalitati, vor fi demarate investigatii

- Reprezentantul Casei de Insolventa Transilvania ne-a confirmat ca, daca Flavus Investitii nu-si respecta obligatiile de a pastra activitatea de productie, nu are nici o problema. Incalcarea ar trebui sesizata de SC Tractorul UTB SA Brasov, care este insa in curs de lichidare. In plus, o parte din active au fost ipotecate de catre Flavus. Contractul nu prevede vreo obligatie pentru cei in favoarea carora au fost ipotecate activele, in caz ca executa garantia ipotecara

- Europarlamentarul Nicolae Vlad Popa (PLD) a cerut, la mijlocul anului trecut, Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor sa ve rifice provenienta celor 80 milioane de euro platiti de Flavus Investitii pentru UTB. Pana in acest moment, Oficiul nu a dat niciun raspuns. Surse din mediul de afaceri spun insa ca noul proprietar de la Tractorul a inceput sa vanda o parte din utilajele din linia de productie a societatii catre americanii de la Mahindra Tractors Co

(Cristian Stanescu , Adrian Horincar , Bogdan Apostolescu)

Mihai Tudose, presedintele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare, a declarat, ieri, pentru „Gardianul“, ca luna viitoare va supune atentiei Biroului Comisiei cazul „Tractorul“. El a precizat ca membrii Comisiei vor solicita de la AVAS sa prezinte contractul, caietul de sarcini, plus punctul de vedere al AVAS. Tudose a precizat ca membrii Comisiei vor intocmi un raport si vor cere ulterior, daca este cazul, infiintarea unei comisii de ancheta. El a subliniat ca, potrivit procedurilor, Comisia de ancheta poate inainta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor raportul sau, iar Biroul poate sesiza, daca este cazul, justitia. „Daca exista anumite diferente intre caietul de sarcini si contractul de vanzare-cumparare, atunci poate exista o problema la nivelul legalitatii afacerii“, a conchis Tudose.

Constantin Nita (PSD): O afacere imobiliara
La randul lui, deputatul PSD Constantin Nita a sustinut ca 'Tractorul>> este de fapt „o afacere imobiliara“. El a atras atentia ca liniile de fabricatie vor fi vandute unei fabrici de tractoare din lume. „Comisia economica de la Camera Deputatilor trebuie sa se sesizeze. Brasovul a ramas fara industrie“, a conchis Nita.

Sabin Cutas (PC): Cazul va fi supus dezbaterii
Mai mult decat atat, vicepresedintele Comisiei economice de industrii si servicii de la Senat, Sabin Cutas, ne-a declarat ca joi, la prima intalnire a membrilor Comisiei, va supune dezbaterii cazul „Tractorul“, dupa ce ziarul nostru a publicat in exclusivitate contractul de vanzare a uzinei brasovene.

Cristian Stanescu (PRM): Licentele vor fi vandute
Deputatul PRM de Brasov Cristian Stanescu a declarat, la randul lui, ca la momentul vanzarii uzinei a luat atitudine spunand „mai in gluma sau mai in serios ca angajatii pot sa-si faca o poza cu uzina pentru ca aceasta va deveni un cartier de locuinte“. „Situatia terenurilor m-a alarmat si pe mine la acea vreme“, a conchis Stanescu.

(Bogdan Apostolescu)

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania: La Tractorul nu s-a facut privatizare, ci o operatiune de tip imobiliar
„Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a facut la Tractorul Brasov nu este o privatizare, ci o valorificare a activelor decisa de actionarul majoritar - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). De altfel, AVAS este singura responsabila pentru situatia in care a ajuns aceasta societate“, ne-a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. „Noi, actionarii minoritari (n.r., SIF Transilvania a detinut 17,15% din actiunile Tractorul Brasov), nu am avut nici un cuvant de spus nici in privinta strategiilor aplicate, nici in numirea managerilor“, a precizat Fercala. In opinia sa, „operatiunea“ de la Tractorul este una de tip strict imobiliar.
De altfel, primarul Brasovului, George Scripcaru, a anuntat recent ca pe platforma Tractorul urmeaza sa se construiasca un cartier rezidential. „Potentialul imobiliar e mult mai interesant decat continuarea productiei“, a subliniat Mihai Fercala. Intrebat daca considera normal faptul ca firma Flavus Investitii, cumparatorul Tractorul, a contractat un imprumut imediat ce a fost desemnat castigator al licitatiei pentru Tractorul, gajand cu activele care urmau sa-i intre in posesie, presedintele SIF Transilvania a declarat: „Este total ilegal. Nimeni n-are voie sa faca un imprumut gajand cu ceea ce vrea sa cumpere. Cum i s-a admis un astfel de gaj, nu stiu“.
Fercala este convins ca si uzina Rulmentul Brasov va avea aceeasi soarta ca si Tractorul, adica va deveni o afacere imobiliara.

(Marilena Dan)

Nimic nu impiedica transformarea Tractorul UTB in cartier de vile

Afirmatiile din numarul de ieri al „Gardianului“ privind tunul imobiliar numit „vånzarea Tractorul Brasov“ au fost confirmate, indirect, de Andrei Cioanca, persoana care s-a ocupat de contract din partea lichidatorului. Au aparut si semne de intrebare in plus privind modul in care Flavus Investitii, societatea cumparatoare, a achitat cei 91,6 milioane de euro pentru platforma industriala

Unul dintre motivele pentru care scriam ieri ca vanzarea platformei Tractorul Brasov este un tun imobiliar il constituie prevederile punctului 2 al articolului 8 din contractul de vanzare-cumparare, care stipuleaza raspunderea contractuala.

Clauze inutile pentru ca nu va exista reclamant
Punctul 2 din articolul 8 prevede: „In situatia in care Cumparatorul nu indeplineste in mod culpabil obligatiile din Articolul 7.1, literele (I) - (V) si Articolul 7.14 al prezentului Contract, Vanzatorul va notifica Cumparatorul prin scrisoare recomandata cu privire la respectiva incalcare, dand detalii rezonabile cu privire la respectiva incalcare si remedierea solicitata, acordand termen de remediere de minimum 7 zile lucratoare de la primirea notificarii. In cazul in care Cumparatorul nu remediaza respectiva incalcare in termenul stabilit mai sus, pana la radierea Vanzatorului (s.n.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.