Lungmetraje de autor ale regizorilor Radu Muntean, Nicolae Margineanu, Horatiu Malaele, Ion Carmazan, dar si documentare de Thomas Ciulei si Anca Damian, precum si un pachet de scurtmetraje vor participa la Paris la o vizionare in vederea selectiei p
Lungmetraje de autor ale regizorilor Radu Muntean, Nicolae Margineanu, Horatiu Malaele, Ion Carmazan, dar si documentare de Thomas Ciulei si Anca Damian, precum si un pachet de scurtmetraje vor participa la Paris la o vizionare in vederea selectiei pentru sectiunea “Quinzaine des realisateurs” a Festivalului de Film de la Cannes.
Delegatul general al acestei sectiuni, Olivier Pere, prezent in Romania, a vazut o parte din aceste productii, impreuna cu Maud Ameline, membru al comitetului de selectie a filmelor pentru “Quinzaine des realisateurs”, cei doi vorbind, marti, la Institutul Francez, despre elementele specifice ale filmului romanesc, care astazi impresioneaza publicul francez.
Maud Ameline a subliniat elementul specific al filmul romanesc, pe care l-a remarcat mai multi ani la rand. “Am observat ca regizorii romani simt nevoia sa spuna in filmele lor povestea tarii in care traiesc. Este o exigenta a cineastilor, un element de particularitate a filmului romanesc”, a declarat Maud Ameline.
Olivier Pere a afirmat la conferinta ca in noiembrie, la Zilele Filmului Francez in Romania, va fi prezentata retrospectiva celor 40 de ani ai sectiunii “Quinzaine des realisateurs”. Retrospectiva aniversara va fi itinerata in intreaga lume, in special in tarile care au trezit interes cu filmele prezentate in sectiunea respectiva, care este paralela cu sectiunea oficiala a Festivalului de la Cannes. Pentru editia din acest an a festivalului va fi si un film despre cei 40 de ani ai sectiunii. Pere a amintit ca la inceputurile sectiunii “Quinzaine des realisateurs” a stat si filmul lui Lucian Pintilie “Reconstituirea”, de aceea apreciatului regizor ii va fi adus un omagiu prin Retrospectiva “Quinzaine”. Au fost si alte filme romanesti prezentate de-a lungul anilor, fiind remarcat noul val cu regizori precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Corneliu Porumboiu.
Olivier Pere si-a exprimat dorinta de a intretine si continua legatura-aventura cu Romania. El a subliniat ca politica echipei “Quinzaine des realisateurs” este de a descoperi si prezenta filmele de autor, de a-i incuraja pe tinerii care le realizeaza. Printre actiunile care vor marca cei 40 de ani ai acestei sectiuni se numara si o retrospectiva a filmelor prezentate de-a lungul anilor de regizori care au devenit intre timp celebri.
Despre selectia filmelor pentru festival, Pere a spus ca niciodata ea nu este facuta sub presiune. “Nu e o politica impusa, e o politica de selectie libera, bazata pe valorile in care comitetul de selectie crede”, a afirmat delegatul general.
La conferinta a fost prezent si producatorul Dan Burlac, cel care promoveaza poate cel mai mult filmul romanesc peste hotare si in special in Franta, el invitandu-i pe cei doi sa vina in Romania. In 2006, regizorul Corneliu Porumboiu a castigat cu filmul 'A fost sau n-a fost?' Premiul Label Europa Cinema pentru cea mai buna pelicula europeana la sectiunea 'Quinzaine des realisateurs', obtinand si Trofeul Camera d'Or.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.