Cand a descoperit-o, banca a lichidat toate pozitiile
Banca este vinovata de pierdere, spune avocatul lui Kerviel
Expertii inca se indoiesc ca este singurul vinovatBanca franceza Societe Generale si-a aparat modalitatea in care a administra
Cand a descoperit-o, banca a lichidat toate pozitiile
Banca este vinovata de pierdere, spune avocatul lui Kerviel
Expertii inca se indoiesc ca este singurul vinovatBanca franceza Societe Generale si-a aparat modalitatea in care a administrat scandalul legat de gigantica frauda, admitand, insa, ca sistemele proprii de management al riscului nu au detectat un "pariu" de 50 miliarde euro efectuat de un singur trader, conform Reuters. Procurorii au declarat ca traderul, Jerome Kerviel, in varsta de 31 de ani, va fi retinut de organele de cercetare, dupa ce s-a predat duminica, cooperand cu politia pentru a descoperi felul in care banca franceza a pierdut 4,76 miliarde euro pe operatiuni ilicite.
"Ancheta ne-a relevat multe detalii", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute seful Sectiei financiare a Procuraturii din Paris, Jean Michel Aldebert, pentru reporteri. Avocatul lui Kerviel a declarat ca acesta nu a comis niciun fel de frauda, si nu a "furat nici macar un cent", "facandu-si doar slujba". "A riscat, insa pentru acest lucru este platit. Banca i-a lichidat pozitiile pe o piata afectata de conditii foarte dificile, si, in concluzie, banca este vinovata pentru pierderea a 4,9 miliarde euro", a declarat Christian Charriere-Bournazel, avocatul lui Kerviel, pentru Reuters, citat de NewsIn.
Multi experti ai pietei se indoiesc de afirmatiile SocGen, conform carora un singur trader ar putea sa isi ascunda pozitii ce depaseau ca valoare produsul intern brut al unui stat precum Maroc. Tranzactiile suspecte au fost detectate doar la data de 18 ianuarie, iar SocGen a precizat ca traderul a recunoscut ca a "comis fapte ilegale, prin crearea unor operatiuni fictive". Şeful Diviziei de investitii bancare, Jean-Pierre Mustier, a declarat ca nu exista dovezi conform carora Kerviel ar fi avut un complice, adaugand ca doar un singur trader s-a ocupat de rezolvarea problemelor cauzate de Kerviel.
"Daca un singur trader poate rezolva o astfel de problema, e clar ca o singura persoana o poate cauza", a declarat acesta cu ocazia unei conferinte de presa. SocGen s-a aparat si de acuzatiile conform carora operatiunile de salvare au afectat grav pietele bursiere mondiale, fortand chiar Federal Reserve sa reduca dobanda de referinta.
SocGen a precizat ca tranzactiile acoperite reprezentau nu mai mult de 8% din pietele pe care Kerviel ramasese descoperit.Lichidarea rapida a expunerii a influentat pietele, spun analistiiAnumiti analisti ai pietei s-au intrebat daca aceste ordine masive de vanzare nu au jucat un rol crucial in prabusirile bursiere considerabile de la inceputul saptamanii trecute - caderi ce au fortat Federal Reserve sa reduca marti dobanda de referinta. SocGen a precizat ca l-a informat rapid pe guvernatorul bancii centrale franceze, Christian Noyer, in legatura cu aceasta criza, insa Fed a declarat ca nu stia despre problemele bancii franceze atunci cand a redus dobanda. Mustier a declarat ca traderul a folosit strategii relativ simple pentru a evita sistemele de control ale bancii, insa a fost descoperit atunci cand a inceput sa efectueze operatiuni in sectoare pe care nu le cunostea foarte bine. Mustier, despre care existau zvonuri conform carora ar fi putut deveni presedinte al SocGen, dupa ce a condus cea mai de succes divizie a acesteia, a anuntat ca renunta la prime si accepta o reducere cu 50% a drepturilor salariale. Momentan nu exista niciun fel de dovada conform careia Kerviel a incercat sa profite de pe urma acestor operatiuni, iar familia acestuia declara ca acesta este transformat intr-un "tap ispasitor". SocGen a depus o plangere la politie, bazata pe trei acuzatii principale - falsificarea registrelor contabile ale bancii, utilizarea ilicita a acestor registre si frauda informationala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.