Ministrul Sanatatii va analiza daca deprecierea leului fata de euro a adus importatorii si distribuitorii de medicamente intr-o situatie critica, sau daca acestia nu ar vrea sa piarda "niciun leu" din profitul obtinut, prin mentinerea preturi

Ministrul Sanatatii va analiza daca deprecierea leului fata de euro a adus importatorii si distribuitorii de medicamente intr-o situatie critica, sau daca acestia nu ar vrea sa piarda "niciun leu" din profitul obtinut, prin mentinerea preturilor ridicate in lunile in care rata de schimb era mai mica

"Este o presiune mare, pe care importatorii si distribuitorii o fac folosind mass media pentru interesul personal. Eu nu voi ceda la presiuni, intrucat un pret mai mare la medicamente loveste in oamenii bolnavi, multi cu venituri mici, care au nevoie de tratament. As vrea sa discutam pe argumente, sa vad daca au ajuns intr-o situatie dramatica. Sa vedem care sunt tendintele viitoare. Intrucat luni in sir, cat euro a fost depreciat, importatorii si distribuitorii au mentinut preturile ridicate. Ei nu au scazut niciun leu, s-au bucurat de profit'', a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice.

Mai mult, toti importatorii au avut o marja de 8,5 la suta, din 2005 incoace. Din 2007, cand Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene, a fost defiintata taxa de import si altele, dar preturile la medicamente nu au fost reduse, a explicat demnitarul.

Potrivit ministrului, pana la 1 martie nu vor putea fi modificate preturile la medicamente, intrucat exista un Ordin de ministru, deja publicat in Monitorul Oficial. "Dar, in acest interval putem discuta si analiza care este situatia si sa vedem care este tendinta cursului valutar. Dupa aceea, am putea vedea daca poate fi facuta o recalculare. Dar numai pe baza unor argumente bine fundamentate. Trebuie sa vedem daca situatia importatorilor si distribuitorilor este cu adevarat critica sau acestia nu vor sa piarda niciun leu din profitul acumulat in lunile cu euro depreciat, cat ei au mentinut ridicat pretul la medicamente. Nu putem pune populatia bolnava si cu bani putini sa plateasca mai mult la medicamente. De aceea, vom analiza cu multa atentie situatia'', a mai spus Nicolaescu.

Importatorii si distribuitorii de medicamente au solicitat Ministerului Sanatatii sa recalculeze preturile produselor farmaceutice in conformitate cu noile rate de schimb dintre leu si principalele valute, pentru ca deprecierea monedei nationale face imposibila continuarea importurilor.

Deprecierea leului, cumulata cu inghetarea preturilor la medicamente la nivelul lunii aprilie 2007, fac imposibila continuarea importului de medicamente, care se vor mai gasi in farmacii si spitale doar in masura in care acestea le mai au in stoc, potrivit Asociatiei Importatorilor si Distribuitorilor de Medicamente (ADIM).

"Deja nu mai putem sustine aceste pierderi. Daca nu se face o recalculare a preturilor, vom fi nevoiti sa oprim importurile pentru medicamentele, care sunt in situatia de a fi vandute sub pretul de achizitie", arata, intr-un comunicat, Vivian Diaconescu, presedintele ADIM.

Importatorii cumpara medicamente de la producatorii straini la cursul de 3,8 lei/ euro si le vand la cursul de 3,3 lei/euro, in conformitate cu preturile maximale in vigoare.

Potrivit Asociatiei, Ministerul Sanatatii practica "o politica de ruinare" fortand distribuitorii de medicamente sa vanda in pierdere si refuzand sa isi asume responsabilitatea asigurarii accesului populatiei la medicamente.

"In sase luni de depreciere a leului nu s-a mai facut niciun recalcul de preturi si legislatia este clara, preturile medicamentelor se ajusteaza trimestrial in functie de cursul de schimb", a declarat Ileana Niculescu, vicepresedinte ADIM.

In ultimii trei ani, medicamentele cu prescriptie au cunoscut reduceri de preturi de circa 30-35%, in timp ce salariile, preturile la utilitati si la carburanti au crescut in medie cu peste 50%, se mai arata in comunicatul ADIM.

In replica, Ministerul Sanatatii a comunicat ca preturile la medicamente nu pot fi modificate pana in martie, in acest sens existand un ordin valabil pana in 29 februarie, apreciind ca importatorii au rezerve pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului leului in raport cu principalele valute.

"Pentru luna februarie a anului in curs exista un Ordin - publicat in Monitorul Oficial - care prevede nivelul preturilor la medicamente si care este valabil pana pe 29 februarie 2008. In perioada pana la expirarea ordinului, MSP va deschide discutii cu cei interesati pentru a gasi solutii de asigurare a medicamentelor pentru cetateni la preturi cat mai mici", se explica in comunicatul institutiei.

Ministerul Sanatatii apreciaza ca, avand in vedere ca ani de zile adaosul comercial a fost substantial si ca in continuare importatorii au un adaos de peste 8,5 la suta, acestia au inca rezerve pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului leu - euro si leu - alte valute.

"MSP isi asuma politica de a nu majora excesiv preturile la medicamente pentru a nu limita cetatenilor cu venituri mici accesul la tratamentele prescrise", adauga sursa citata.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.