De la generatia pasoptistilor la cea a lui Nicolae Titulescu si pana in zilele noastre, romanii au privit cu simpatie si cu speranta spre Franta - "sora latina" mai mare. Intrerupte dupa instaurarea regimului comunist, contactele politice au fost r

De la generatia pasoptistilor la cea a lui Nicolae Titulescu si pana in zilele noastre, romanii au privit cu simpatie si cu speranta spre Franta - "sora latina" mai mare. Intrerupte dupa instaurarea regimului comunist, contactele politice au fost reluate in anii '50 si intensificate in anii de glorie a lui Nicolae Ceausescu.

Cititi luni, 4 februarie, in Editia de Colectie a Jurnalului National: culisele sosirii lui Nicolas Sarkozy la Bucuresti, ce povesteau "oamenii lui Dej" despre reluarea relatiilor romano-franceze, cum au pregatit autoritatile comuniste vizita la Bucuresti a presedintelui Charles de Gaulle in 1968, ce-au discutat, departe de ochii presei, Ceausescu si de Gaulle; cum elogiau ziarele franceze "miracolul economiei romanesti" din anii '60 si cum au aparut autoturismele Dacia si Oltcit. Documente de arhiva si marturii inedite despre dedesubturile unor relatii politice de exceptie intre Palatul Elysee si "Micul Paris" facute de catre Ion-Gheorghe Maurer (fost prim-ministru), Ion Stanescu (fost sef al Securitatii), Corneliu Manescu si Stefan Andrei (fosti ministri de Externe), Alexandru Barladeanu si Gaston Marin (fosti coordonatori ai economiei), Sanda Stolojan (translatoarea lui de Gaulle), cantareata Mihaela Mihai (fosta sotie de ambasador la Paris) - in Editia de Colectie de lunea viitoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.