Transgaz mizeaza pe un avans al consumului de 10% pentru 2008Compania de stat SNTGN Transgaz estimeaza pentru anul 2008 o crestere a consumului total de gaze naturale la 17,281 milioane de mc, fata de 16,366 milioane de mc cat s-a inregistrat in 2007
Transgaz mizeaza pe un avans al consumului de 10% pentru 2008Compania de stat SNTGN Transgaz estimeaza pentru anul 2008 o crestere a consumului total de gaze naturale la 17,281 milioane de mc, fata de 16,366 milioane de mc cat s-a inregistrat in 2007. Se preconizeaza o majorare a consumului tehnologic cu 3,83%, pana la valoarea de 2,329 milioane de mc, iar consumul la cos, cel al populatiei, ar putea creste cu 5,86%, ajungand la 14,952 milioane de mc. Strategia de investitii a companiei pentru 2008 prevede o suma de 587,261 milioane lei si are in vedere reabilitarea sistemului de transport de gaze naturale prin inlocuirea conductelor cu durata de viata normala depasita, reabilitarea sistemului de statii de protectie catodica, a statiilor de comprimare gaze, a nodurilor tehnologice si a statiilor de reglare si masurare, ne-a declarat Ioan Rusu, director general Transgaz. "Calendarul de cresteri ale pretului de gaze naturale pentru 2008 nu a fost inca stabilit pentru companie, deoarece este responsabilitatea ANRE si a guvernului conform angajamentelor UE, dar un raspuns concret va fi prezentat in urma discutiilor din cursul acestei saptamani", a mai declarat pentru Curierul National directorul Transgaz.Conductele Nabucco si Arad - Szeged, perspective de crestere importante pentru RomaniaOperatorul sistemului romanesc de transport gaze naturale impreuna cu societatea MOL Natural Gas Transmission Plc, in calitate de proprietar si operator al sistemului unguresc de transport gaze naturale, au semnat pe 22 ianuarie la Szeged un Memorandum de Intelegere in vederea finalizarii conductei de interconectare intre cele doua sisteme de transport pe directia Arad - Szeged. "Scopul principal al acestui Memorandum de Intelegere este indeplinirea obligatiilor privind asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale prin realizarea de interconectari cu sistemele de transport al gazelor naturale din tarile vecine", a afirmat Ioan Rusu.
Noua conducta, a carei interconectare trebuie realizata si pusa in functiune pana la finele anului 2009, va duce la o cooperare regionala a operatorilor si la o siguranta marita in aprovizionarea cu gaze in Europa Centrala si de Sud-Est. Lungimea totala a conductei va fi de 108,7 km, dintre care 61,7 km vor fi pe teritoriul Romaniei - 36,7 km au fost deja construiti - iar lungimea totala a viitoarei conducte pe teritoriul unguresc va fi de 47 km.
Implicarea Romaniei in proiectul Nabucco, alaturi de ceilalti sase parteneri, va avea efecte pozitive asupra economiei in general si in particular asupra companiei Transgaz. Datorita acestui proiect pe termen lung, caracterul competitiv al Romaniei va creste din punctul de vedere al costului si implicit al tarifului de transport previzionat, comparativ cu alte proiecte noi. Proiectul Nabucco va duce la diversificarea livrarilor de gaze naturale pe pietele-tinta, fata de sursele existente, si la siguranta livrarilor, data de marile campuri de gaze din zona Marii Caspice si din Orientul Mijlociu, a afirmat directorul Transgaz.Transgaz - un emitent atractiv in piata de capitalOferta publica initiala de vanzare de actiuni lansata de compania Transgaz Medias s-a incheiat cu succes, fiind cea mai mare oferta de acest gen de la Bursa de Valori Bucuresti.
Suprasubscriere de peste 28 de ori, o valoare totala de peste 1,8 miliarde de euro, o treime din lichiditatea pe tot anul, 12.000 de cereri de subscriere, toate acestea au indicat un succes fabulos al acestui IPO, dar au ridicat si multe semne de intrebare la momentul respectiv. IPO Transgaz a adus o premiera pe piata de capital romaneasca. In prima zi de tranzactionare, acestea au crescut cu peste 50%, pretul stabilizandu-se in jur de 290 lei. Intrarea la tranzactionare a titlurilor companiei a culminat cu prima sedinta de cresteri dupa o lunga perioada de scaderi.
Joi, 24 ianuarie, in prima zi la BVB, titlurile Transgaz Medias au atras a doua lichiditate a sedintei, de 9,14 milioane lei, si s-au depreciat cu 4,02%, la 274,50 lei/actiune.
Actiunile au inregistrat un volum mare de tranzactionare, dar au avut o evolutie negativa, ca urmare a suspendarii de la tranzactionare pentru cateva zile, mai ales ca in acea perioada piata a suferit scaderi ample, ce s-au resimtit in prima zi. In a doua sedinta, schimburile cu titlurile Transgaz au captat a cincea lichiditate din piata, de 8,12 milioane lei, si au castigat 2,73%, pana la cotatia de 282 lei. In sedinta de ieri, emitentul a suferit o depreciere cu 3,90 procente, pe fondul unei piete in scadere, pana la valoarea nominala de 271 lei pentru o actiune. Valoarea totala a tranzactiilor de ieri a fost de 2,33 milioane de lei.
Ioan Rusu ne-a declarat ca cele mai importante beneficii ale companiei, obtinute ca urmare a listarii, sunt reprezentate de accesul repetat la resurse de capital, o capacitate mai mare de punere in aplicare a strategiei de crestere, cresterea bazei de actionari si o vizibilitate crescuta pe piata.
De asemenea, va creste capacitatea de indatorare si imbunatatirea ratingului companiei, a mai spus acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.