EVENIMENT - In "Carnavalul simturilor", Romania si-a inceput spectacolul
Pentru zece zile, Cetatea Lagunara are obrazul ascuns sub masca. E Carnaval. E bucurie. E... senzatie. Mai multe senzatii! Caci toate simturile sunt in alerta. E festiv

EVENIMENT - In "Carnavalul simturilor", Romania si-a inceput spectacolul
Pentru zece zile, Cetatea Lagunara are obrazul ascuns sub masca. E Carnaval. E bucurie. E... senzatie. Mai multe senzatii! Caci toate simturile sunt in alerta. E festivalul simturilor!

Venetia este a turistilor. Apoi, a vanzatorilor ambulanti: negustori "din laguna" care-si aduc salatele cultivate pe Insula Erasmo, napolitani care vand "piati tipici" si negutatori ilegali de rasa africana. Sunt apoi venetienii. Care-si vad de treburile lor zilnice, fara a se amesteca in multimea de casca-gura. Printre ei, aproape fara sa se observe ca nu au "buletin de... Venetia" (apropo, de cateva zile, pe Canal Grande, s-a inaugurat o noua linie de vaporetto, destinata numai localnicilor, pentru a nu mai fi atrasi in "turbionul" turistilor), sunt cei cativa romani care lucreaza la Institutul Roman de Cercetare Culturala si Umanistica "Nicolae Iorga". Adica, la Palazzo Correr. Adica, la "Casa di Romania". S-au adaptat atat de bine locului, incat, in corespondentele noastre, semneaza simplu: "Venetienii". Putina lume stie ca, de fapt, ceea ce se intampla astazi in Laguna, prezenta Romaniei ca invitat de onoare al Carnavalului, li se datoreaza in buna masura. Au prezentat Primariei Venetiei inca din luna august a anului trecut ideea de a aduce in Cetatea Dogilor, in cel mai mediatizat festival al lumii, arta si artistii romani. A fost o coincidenta mai mult decat fericita aceea ca Primaria orasului lagunar a decis sa initieze un nou proiect, care vizeaza invitarea, in fiecare an, a cate unei tari, ca oaspete de onoare, iar Romania sa inaugureze aceasta serie.

Dupa ce vineri, 25 ianuarie, a fost vernisata Expozitia "Apa si lutul", organizata de Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", in saloanele Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Palazzo Correr, unul dintre membrii Institutului a fost invitat sa reprezinte tara noastra in "cortegiul istoric" de duminica (parada a costumelor si mastilor, care precede intotdeauna "Zborul ingerului").

VIVALDI SI ENESCU. Chiar daca inceputul a fost mai lent, Carnavalul venetian "al romanilor" a ajuns sa se vada, sa se auda si in strada, acolo unde multimea turistilor devoreaza, practic, orice oferta culturala. Concertul orchestrei de camera "Philarmonia" din Bucuresti - amanat de sambata, cand primaria Venetiei a decretat o zi de doliu citadin in memoria a doi muncitori decedati in portul Marghera - a fost sustinut luni seara, pe scena in forma de calota, amenajata in Piata San Marco. Aflati la prima lor prezenta in cetatea lagunara, muzicienii romani au incantat audienta. Poate si pentru ca repertoriul lor a fost adaptat locului si momentului. Repertoriul a cuprins si cateva piese celebre din creatia compozitorului Antonio Vivaldi, venetian prin nastere si educatie, supranumit de concitadinii sai si "Preotul rosu" ("Il Prete Rosso"), datorita faptului ca, inainte de a fi muzician, imbracase haina preotiei si... avea o claie de par rosu. Au fost interpretate, de asemenea, piese muzicale de Corelli, Mozart, Respighi. Nu a lipsit nici creatia lui George Enescu, acordurile muzicii sale invaluind, incet, in noapte, Piata San Marco si intreaga cetate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.