Importatorii sustin ca inregistreaza pierderi din cauza deprecierii leului si ameninta ca farmaciile si spitalele nu vor mai fi aprovizionate.

Importatorii si distribuitorii de medicamente cer scumpirea medicamentelor in functie de noile rate de schimb dintre leu si principalele valute. Acestia sustin ca in luna ianuarie s-a sistat importul de medicamente care se cumpara in euro, dar mai ales in franci elvetieni. „Nu s-au facut importuri decit la produsele in dolari. Acolo unde este vorba de euro sau de franci elvetieni nu s-au mai facut importuri in aceasta luna. Mai sint medicamente pe stoc, insa ele nu pot fi distribuite spitalelor sau altor unitati medicale, deoarece costurile noastre nu sint acoperite. La franci elvetieni sintem la -6% sub pretul pietei", a declarat pentru Cotidianul Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

Acesta sustine ca deprecierea leului, cumulata cu inghetarea preturilor la medicamente la nivelul lunii aprilie 2007, face imposibila continuarea importului de medicamente.

Viorel Vasile a precizat ca a trimis mai multe solicitari catre Ministerul Sanatatii Publice (MSP) pentru reglementarea problemei, insa nu a primit nici un raspuns din partea ministrului Eugen Nicolaescu.

Importatorii cumpara medicamente de la producatorii straini la cursul de un euro pentru 3,8 lei si sint nevoiti sa le vinda la cursul de un euro pentru 3,3 lei, in conformitate cu preturile maximale in vigoare, potrivit unui comunicat emis de Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM). Reprezentantii ADIM sustin ca „in sase luni de depreciere a leului nu s-a mai facut nici un recalcul de preturi, desi legislatia este clara: preturile medicamentelor se ajusteaza trimestrial in functie de cursul de schimb". Asociatia mai sustine ca in ultimii trei ani medicamentele s-au ieftinit cu 30-35%. Ministerul Sanatatii a refuzat sa comenteze cererile de scumpire.