Corelarea emotionala a continuat si ieri
Primul semnal de scaderi de afara a depreciat indiciiCresterile inregistrate in ultimele sedinte ale saptamanii trecute nu au fost sustinute in sedinta de ieri. Indicii Bursei de Valori de la Bucuresti au
Corelarea emotionala a continuat si ieri
Primul semnal de scaderi de afara a depreciat indiciiCresterile inregistrate in ultimele sedinte ale saptamanii trecute nu au fost sustinute in sedinta de ieri. Indicii Bursei de Valori de la Bucuresti au suferit corectii ample, de 3,5 - 4,7 procente. Cea mai ampla scadere a suferit-o indicele general al Bursei, BET, de -4,67%, urmat de BET-C, cu minus 3,99%. Indicele celor cinci societati de investitii financiare a pierdut 3,46 procente.
Pierderile de ieri vin sa confirme din nou corelarea emotionala foarte puternica pe care piata de capital romaneasca o are cu bursele externe. "Cresterile inregistrate de Bursa de Valori Bucuresti la sfarsitul saptamanii trecute nu au fost sustinute, pentru ca pietele straine au scazut din nou. S-a vazut asta in special pe bursele europene care ieri au inregistrat scaderi destul de ample", ne-a explicat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.Corelarea cu bursele internationale este din ce in ce mai evidentaBursele internationale continua in aceeasi stare de incertitudine, alimentata de vestile proaste venite in special din Statele Unite ale Americii. In presa externa incepe sa se vorbeasca din ce in ce mai mult de criza care afecteaza economia globala si care poate avea consecinte negative asupra multor tari si incepe sa fie folosit termenul de recesiune, care nu face altceva decat sa amplifice ingrijorarile investitorilor. Acest lucru se resimte foarte repede in special in pietele emergente. Asadar, BVB reactioneaza imediat la orice veste proasta si la orice depreciere a Burselor externe.
"Şedinta de ieri a fost o dovada in plus a corelarii imense a Bursei noastre cu cele externe. Semnalele optimiste din sedintele de joi si vineri s-au pierdut inca de la debutul zilei de ieri, la primul semnal de scadere dat de pietele internationale. BVB isi va reveni doar privita in contextul unor consolidari ale pietelor externe, moment in care vom vedea intrand si un flux important de bani de la straini, lucru ce va aduce un plus de optimism la Bursa", ne-a declarat Mihai Chisu, broker la IFB FInwest.
Cresterea importanta de la finalul saptamanii trecute a confirmat volatilitatea excesiva. Cresterile nu au fost sustinute si brokerii se asteptau la noi deprecieri.
"Ne-am corelat cu pietele internationale, care au inregistrat scaderi importante de minus 1, minus 2 procente, pana la urma ne asteptam la o scadere, dupa cresterea destul de ampla de la sfarsitul saptamanii trecute", ne-a explicat Adrian Ceuca, SSIf Broker Cluj.Variatiile mici ale preturilor pot indica o consolidareVolatilitatea preturilor nu a mai fost asa de mare ca in sedintele anterioare, Bursa incepand cu scaderi in jurul valorilor de 3 procente. Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, crede ca acest lucru poate fi un semnal pozitiv, ce ar indica intrarea pietei de capital intr-o perioada de consolidare.
"Dupa asemenea cresteri, era firesc ca Bursa de Valori sa cunoasca o corectie si deprecierea a fost la fel de mare. Astazi am asistat la o corectie destul de ampla, ne-am corelat din nou cu pietele externe. Suntem inca intr-o perioada cu o volatilitate foarte mare, dar ar trebui sa urmeze totusi o perioada de consolidare. Mai ales, ca se asteapta vesti de pe continentul american, precum discursul lui Bush, decizia Rezervei federale americane la urmatoarea sedinta. Au fost acele doua zile de cresteri foarte mari, eu sincer ma asteptam la corectii inca din timpul sedintei de vineri, dar am asistat la ele in sedinta de ieri. Ar trebui sa intram intr-o perioada de consolidare, sa se micsoreze volatilitatea. Se pare ca incep sa fie semnale de revenire sau cel putin de consolidare, pentru ca ieri variatiile de pret nu au mai fost asa de mari ca in sedintele anterioare", a declarat Adrian Simionescu pentru Curierul National.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.