Venezuela si Cuba isi vor uni fortele armate pentru a contracara dominatia americana in emisfera vestica.Hugo Chávez si presedintele nicaraguan Daniel Ortega,
dusmanul administratiei Reagan. Foto: Reuters Presedintele venezuelan Hugo Chávez a facut apel la crearea unei aliante militare menite sa protejeze statele latino-americane in fata „agresiunii" SUA. Potrivit lui Chávez, membrii fondatori ai noii aliante antiamericane vor fi Venezuela, Cuba, Bolivia, Nicaragua si Republica Dominicana. Liderul de la Caracas a justificat necesitatea unei asemenea aliante prin faptul ca SUA vor sprijini un atac militar al Columbiei impotriva Venezuelei.

„Acuz guvernul Columbiei de punerea la cale, la ordinul SUA, a unei conspiratii care sa forteze Venezuela sa dea o replica ce ar putea provoca un razboi. Avertizez intreaga lume ca imperiul Statelor Unite creeaza conditiile care sa provoace un conflict armat intre Venezuela si Columbia", a declarat simbata Chávez. Avertismentul presedintelui venezuelan vine la o zi dupa vizita efectuata in Columbia de secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, si amiralul Michael Mullen, seful Statului Major Interarme al SUA. Acestia l-au reasigurat pe presedintele columbian Alvaro Uribe, cel mai fidel aliat sud-american al SUA, de sprijinul Washingtonului.

Relatiile dintre Columbia si Venezuela, care au cunoscut mai multe conflicte de frontiera, s-au deteriorat grav in noiembrie. Atunci, Uribe i-a interzis omologului sau de la Caracas sa mai medieze eliberarea ostaticilor detinuti de gherilele marxiste columbiene (FARC). Uribe a precizat ca Chávez s-a folosit de rolul de mediator pentru a-si promova imaginea si, mai mult, a cerut stergerea FARC de pe lista organizatiilor teroriste.

Chávez a precizat simbata ca autoritatile columbiene se folosesc de o inregistrare contrafacuta, in care un primar venezuelan le ofera arme rebelilor FARC pentru a crea un casus belli intre cele doua state.

Hugo Chávez a luat in calcul o blocada maritima sau chiar o lovitura militara directa a SUA inca din 2005, atunci cind a cerut reluarea pregatirii militare a 500.000 de rezervisti. Anul trecut, Venezuela a cumparat din Rusia noua submarine, iar in 2006 a achizitionat 50 de elicoptere de productie ruseasca, iar Caracasul are cea mai puternica flota din America de Sud. Desi capacitatea militara a Venezuelei nu reprezinta o amenintare directa, Washingtonul este ingrijorat ca aceasta ameninta dominatia traditionala a SUA in emisfera vestica.

Declaratiile belicoase ale lui Hugo Chávez au fost facute in cadrul celui de-al saselea summit al Alternativei Bolivariene (ALBA), o organizatie menita sa contracareze influenta MERCOSUR, organizatia de liber schimb dominata de SUA. Cu aceasta ocazie, membrii ALBA (Venezuela, Cuba, Ecuador, Bolivia, Nicaragua si Republica Dominicana) au convenit asupra infiintarii unei banci de dezvoltare cu un capital de un miliard de euro, la care va participa si Iranul. Totodata, Chávez a cerut statelor membre sa-si retraga fondurile din bancile americane, amenintate de criza economica din Statele Unite.