Corespondenta din Castellon
Adela Maria Corbaceri este prima fetita romanca ce are un certificat de nastere eliberat la noul consulat care a inceput sa functioneze ieri la Castellon.


Familia fetitei, originara din com

Corespondenta din Castellon
Adela Maria Corbaceri este prima fetita romanca ce are un certificat de nastere eliberat la noul consulat care a inceput sa functioneze ieri la Castellon.

Familia fetitei, originara din comuna aradeana Buteni, s-a stabilit de ceva timp in Spania, la Castellon de la Plana. Adela Maria s-a nascut in octombrie 2007, iar parintii au vorbit initial la consulatul din Barcelona pentru a scoate un certificat pentru micuta. Pentru obtinerea actului insa era necesara o programare inainte cu minimum 3-4 luni. Ieri, chiar daca nu a fost deschis oficial, consulatul de la Castellon a inceput sa lucreze. Consulul din Castellon, Liviu Popa (foto dreapta), s-a oferit sa ia personal caruciorul micutei Adela Maria si i-a condus pe aradeni la ghiseu. Acestia au avut surpriza sa primeasca pe loc actul de identitate al copilului.

COPII NEINREGISTRATI. Prezent la o intalnire cu asociatiile romanesti din Castellon, Ilie Borojan, secretarul general al Guvernului Romaniei, a aratat ca eliberarea certificatelor de nastere si de casatorie era una dintre principalele probleme cu care se confruntau consulatele noastre, deoarece procedura dura intre 4 si 6 luni. In general, consulatele recomandau ca acestea sa fie rezolvate in tara. Din aceasta cauza, a spus Ilie Borojan, "s-a intamplat ca in tarile unde sunt comunitati mari de romani sa nu fie inregistrati copiii la nastere. S-a luat masura ca toate certificatele de nastere si de casatorie sa fie procesate la consulatele Romaniei din tara de resedinta.'' Termenul initial pentru eliberarea certificatelor este de 30 de zile, dar, dupa ce acestea vor fi aduse la zi, actele vor putea fi obtinute chiar in ziua in care se face cererea.

MAI RAPID. Pe de alta parte, a mai fost stabilita o procedura prin care cererile pentru obtinerea pasaportului romanesc depuse la consulatele Romaniei din strainatate sa fie rezolvate in maximum 30 de zile. Aceasta procedura a intrat in vigoare din decembrie 2007, este in faza de monitorizare si acolo unde se constata nerespectarea acestui termen personalul consular va fi sanctionat. Aceeasi masura e valabila pentru eliberarea cazierelor judiciare, unde s-a stabilit o perioada de pana la 20 de zile pentru rezolvare. Totodata, in Castellon si la Barcelona se instaleaza centrale telefonice de tip voice mail, care vor avea mesaje inregistrate pentru a raspunde celor care solicita informatii despre eliberarea documentelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.