Daca bursa americana inchide pe plus 1%, atunci avem verde la BVB, daca inchide peste minus 1%, avem rosu

Dupa doar doua zile de apreciere, bursa incepe saptamina asa cum ne-a obisnuit: in cadere. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a inchis sedinta de tranzactionare din 28 ianuarie cu o pierdere de 3,46%, indicele BET de 4,67%, iar BET-C, indicele care ia in calcul evolutia tuturor actiunilor cotate, de 3,99%.

Cele mai lichide actiuni au avut caderi semnificative. Astfel, SIF Moldova a pierdut 3,44%, SIF Banat-Crisana - 3,49%, SIF Muntenia - 4,64%, SIF Oltenia - 2,96% si SIF Transilvania - 3,11%. Cel mai tranzactionat emitent a fost Banca Transilvania, cu schimburi in valoare de 5,34 milioane de lei, urmat de SIF Oltenia, cu 4,74 milioane de lei, SIF Moldova, cu 4,17 milioane de lei, BRD, cu 3,36 milioane de lei, si SIF Muntenia, cu 3,18 milioane de lei. Si sectorul bancar a cunoscut caderi importante, titlurile BRD pierzind 4,85%, Banca Transilvania - 5,37%, iar Banca Comerciala Carpatica - 4,22%. De asemenea, actiunile Petrom si-au diminuat valoarea cu 5,39%, iar titlurile Rompetrol Rafinare - cu 4,34%. Actiunile care au adus ieri cele mai mari pierderi investitorilor de la BVB au fost cele ale companiei Petrom - cu 5,39%, Banca Transilvania, cu 5,37%, Siretul, cu 5,21%, Altur, cu 4,91%, si BRD, cu 4,85%.

„Scaderile de pe pietele internationale s-au resimtit si in Romania, dar acum nu mai sint atit de multi investitori gata sa vinda. Preturile sint prea mici si majoritatea asteapta o revenire a pietei. Asta se poate vedea si din lichiditatea redusa a sedintei de luni. In piata lipsesc banii din afara Romaniei, iar pina nu se va linisti criza de pe piata americana, investitorii straini nu se incumeta sa revina", a declarat agentiei MEDIAFAX Octavian Molnar, director general adjunct al IFB Finwest. „Prognoza bursei pentru ziua de 29 ianuarie depinde de cum inchide astazi (n.r.- ieri) bursa americana. Daca americanii inchid pe plus 1% in sedinta bursiera din 29 ianuarie, la BVB vom avea verde, daca inchid sub minus 1%, vom avea rosu", a declarat pentru Cotidianul Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest. Analistii pietei de capital sint de parere ca evolutia va fi conditionata de decizia Federal Reserve referitoare la scaderea cu inca 0,5 puncte a dobinzii de politica monetara, dar si de declaratiile pe care urma sa le faca in cursul serii de ieri presedintele SUA, George W. Bush.