Saptamana trecuta, BERD a lansat primul program de finantare pentru Romania pe 2008, program ce vizeaza proiecte de eficienta energetica ale companiilor industriale private romane. In cadrul acestui nou program, BERD va oferi finantare bancilor comerciale romane, care la randul lor vor oferi credite companiilor private. Primele 3 acorduri au fost semnate: cu BCR pentru 20 milioane de euro, cu Banca Transilvania pentru 5 milioane de euro si cu CEC pentru 10 milioane de euro.Programul PHARE asigura consultanta gratuita pentru solicitantiDe remarcat, in cadrul programului de anul acesta, implicarea UE prin programul PHARE, punand la dispozitie inca 24 milioane euro. Suma va fi utilizata pentru asistenta tehnica necesara sprijinirii proiectelor de eficienta energetica si acordarea de stimulente pentru noi investitii, cu costuri zero pentru companiile asistate, dar si pentru bancile finantatoare.
In urma programului se asteapta rezultate pozitive atat la nivel microeconomic, cat si la nivel macroeconomic. Astfel, la nivel microeconomic, companiile vor fi invatate sa foloseasca eficient sursele de energie, in scopul diminuarii impactului asupra bugetului prin cresterea pretului energiei. La nivel macroeconomic, prin incetinirea risipei de energie, BERD va sprijini Romania sa isi indeplineasca obligatiile ce ii revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene.
Nivelul grantului sustinut din fonduri europene este de 15% din cheltuielile eligibile ale proiectului.Se califica pentru credite companiile care vor sa rationalizeze consumul de energieVizate sunt companiile private din sectorul industrial care vor sa investeasca in scopul reducerii consumului lunar de energie electrica sau a cheltuielilor pentru plata combustibilului. Investitii eligibile pot fi: reabilitarea sau inlocuirea boilerelor, inlocuirea arzatoarelor, recuperarea energiei termice din procesele tehnologice aferente profilului activitatii, sisteme de cogenerare, izolatii, separatoare etc.
Pentru stabilirea eligibilitatii, companiile aplicante vor avea parte de o analiza individualizata a situatiei financiare si a istoricului de creditare. De aceea, detalii precum dobanzi si comisioane nu sunt lasate la vedere de catre banci, fiind stabilite in functie de rezultatul scoringului pentru fiecare companie solicitanta in parte. Avand in vedere faptul ca reprezentantii bancilor implicate in program au pus accent pe faptul ca numai sursa fondurilor este diferita, nu si produsele de finantare, presupune ca, in functie de politica fiecarei banci, conditiile de creditare sa fie diferite.Pasi de baza pentru obtinerea finantariiBancile vor pune la dispozitia clientilor o gama larga de produse si servicii, pentru toate momentele cheie ale proiectului.
Pasul 1. Pregatirea proiectului prin definirea segmentului eligibil pentru instrumentele de tip structural, eliberarea documentelor necesare pentru confirmarea capacitatii de cofinantare - scrisoare de intentie sau scrisoare de confort, eventual scrisoare de garantie. In aceasta etapa este importanta informarea in detaliu asupra tuturor aspectelor proiectului.
Pasul 2. Finantarea proiectului prin identificarea structurii de finantare optime, adaptata in functie de specificul activitatii si tipul proiectului implementat. Aici banca poate pune la dispozitie finantarile in vederea demararii proiectului prin acordarea de credite de prefinantare (punte) pe termen scurt sau mediu.
Pasul 3. Implementarea proiectului. Consultanta in ceea ce priveste aplicarea procedurilor de achizitie si incheierea contractelor comerciale si apoi in ceea ce priveste derularea contractelor comerciale. La banca aleasa vor avea loc deschiderea si managementul contului de proiect, operatiuni de plati si decontari, deschidere de acreditive, eliberarea de scrisori de garantie bancara.Prin parteneriatul cu BERD, bancile isi sporesc portofoliile de clientiCEC este la cel de-al treilea acord incheiat cu BERD. Primul program, denumit SME Finance Facility, derulat in sistem revolving, a atras 315 clienti pentru care au fost cheltuiti 10 milioane euro. Valoarea maxima a unui credit a fost de 125.000 euro, iar valoarea medie a unui credit acordat a fost de 36.000 euro. Creditele au fost utilizate preponderent pentru servicii si productie. Cel de-al doilea program, Rural Finance Facility, este inca in derulare si se adreseaza clientilor care isi desfasoara activitatea in localitati cu pana la 50.000 locuitori. Pana in prezent au beneficiat de credite 26 de solicitanti. Valoarea maxima a unui credit este de 125.000 euro, un client putand beneficia de doua credite in cadrul acestui program. Valoarea medie a unui credit acordat pana in prezent a fost de 40.000 euro. Creditele au fost necesare preponderent pentru productie. BCR, membra a Grupului Erste, este implicata in proiectele BERD incepand cu 1992. Numai prin ultimul proiect derulat, Facilitatea de Finantare a IMM-urilor, a reusit sa atraga 1.256 de proiecte viabile, pentru care a acordat 40 de milioane de euro. Suma medie pe companie solicitanta a fost de 49.000 euro pentru o perioada maxima de 3 ani. Segmentele de activitate dinspre care au venit solicitarile de finantare sunt comertul, productia si serviciile. Prin facilitatea de finantare a Municipalitatilor Mici si Mijloci au fost aprobate 17 proiecte pentru care s-au alocat 17,2 mil. euro, insemnand in medie 1,2 milioane euro pentru o solicitare pe o perioada medie de 12 ani. Se va investi in principal in infrastructura urbana si sociala. Unul din ultimele programe BERD este destinat persoanelor fizice, solicitante de credite ipotecare. Au fost atrasi 6.120 de clienti pentru care s-au alocat 57,9 milioane euro, in medie 9.500 euro de persoana cu rambursare in 15 ani. Banca Transilvania este unul dintre cei mai importanti parteneri BERD in Romania, fiind antrenata in toate proiectele forumului din ultimii 10 ani. Directorul general al Bancii Transilvania a afirmat ca noua facilitate va sprijini eforturile bancii de a-si consolida pozitia de lider pe piata in Romania si in zona.